Bare en klaps?

OPPDRAGELSE: Høyesterett har ikke tatt hensyn til barnets opplevelse av hvor vondt eller ydmykende det oppleves når voksne slår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN ÅR TILBAKE opplevde jeg på nært hold at et barn ble slått av en av sine foreldre. Jeg befant meg tilfeldigvis i samme hus som familien. Jeg så ikke noe av det som hendte, men lydene fra rommet bortenfor fortalte hva som foregikk. Lyden av en voksen hånd mot barnehud var så vidt hørbar. Slaget var neppe hardere enn at Høyesterett ville betegnet det som en «lettere klaps», og jeg er nokså sikker på at det ble påført «i oppdragelsesøyemed». Det som fjernet all tvil om at det jeg hadde hørt var at et barn ble slått, var gråten som fulgte. Det som gjorde sterkest inntrykk, var det som ble sagt mellom hikstene: «Voksne vet ikke hvor hardt de slår når de slår.»

30. november avsa Høyesterett en kjennelse som omhandler fysisk avstraffelse av barn. Høyesterett uttalte i denne forbindelse at det ikke er i strid med straffeloven hvis «foreldre i oppdragelsesøyemed tildeler sine barn lettere klaps». Et slikt standpunkt er bare mulig hvis barns perspektiv ignoreres. Høyesterett har ikke tatt hensyn til barnets opplevelse av hvor vondt eller ydmykende det oppleves når voksne slår.

FRA ULIKE HOLD er det kommet sterke reaksjoner på Høyesteretts uttalelse. Barneombudet har i et brev til justisministeren 15. desember bedt regjeringen om at det foretas nødvendige presiseringer, slik at barn sikres samme vern om sin fysiske integritet som voksne. Barneombudet viser blant annet til FNs komité for barns rettigheter som mener at enhver form for fysisk avstraffelse av barn er i strid med barnekonvensjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer