Bare et barn

USA har 70 mindreårige lovbrytere på dødscelle, men de rekker å bli myndige innen de henrettes.

INGEN HENRETTER

barn så ofte som USA, ifølge en ny rapport fra Amnesty International. Siden 1998 står supermakten for tretten av nitten kjente henrettelser av personer som var mindreårige da de begikk den straffbare handlingen som førte til dødsdom. Siden 1990 er det USA, Iran, Pakistan, Kongo, Nigeria, Saudi-Arabia og Jemen som har henrettet såkalte barneforbrytere. I de fleste landene på denne svartelista arbeides det med lovendringer med sikte på å forby dødsstraff for barn, men i USA kan tre dødsdømte som var mindreårige da de begikk den straffbare handlingen, få giftsprøyta innen utgangen av juni i år.

«STOPP BARNEHENRETTELSENE»

er en av Amnestys viktigste aksjoner akkurat nå. Målet er at lovendringer skal ha funnet sted i alle landene på svartelista innen utgangen av 2005. I støyen fra det amerikanske presidentvalget, krigen mot terror, selvmordsbombere og avsløringer av korrupte næringslivsledere er det ikke lett å bli hørt. I et avstumpet Vesten hvor slankeoppskrifter er viktigere informasjon enn menneskerettigheter, er det godt at Amnesty holder fast ved sin kamp mot dødsstraff. Særlig barnehenrettelser.

PRESIDENTKANDIDATENE

i USA kommer ikke til å snakke om unge mennesker som får giftsprøyta. Å være mot dødsstraff er den sikreste veien ut av kampen om Det hvite hus. Det visste Bill Clinton godt i 1992. Midt i valgkampen tok Arkansas-guvernøren en tur innom hjemstaten for at en henrettelse skulle kunne utføres. Det krevde delstatsloven. Og det gjorde Clinton til sentrumskandidaten folket til slutt valgte. Han hadde lært av demokratenes presidentkandidat i 1988, Michael Dukakis, som åpent erklærte sin motstand mot dødsstraff. Det kostet ham mange velgere, og seieren gikk til George Bush senior.

DERFOR ER

det gledelig å lese at USAs høyesterett nå vurderer å sette en stopper for henrettelser av personer som er under 18 år når de begår den straffbare handlingen. For to år siden bestemte den samme høyesteretten at mentalt tilbakestående ikke skulle henrettes. Innen juni i år kan den meget konservative høyesteretten bestemme at det er mot den amerikanske grunnloven å dømme mindreårige forbrytere til døden. Rettens avgjørelse kan redde de tre som snart ser døden i øynene. Alle var 17 år da de ble dømt for drap. Det samme gjelder 67 andre som var mindreårige da de ble dømt til døden i USA.

POLITISK KORREKT?

Ja da, jeg er så politisk korrekt at jeg nærmer meg ukorrekt når jeg om og om igjen påpeker dødsstraffens grusomhet. Både for barn og voksne. Men det er akkurat det Amnesty International har funnet ut nytter. Internasjonalt press reddet 12-åringen Lionel Tate fra Florida som drepte en seksåring i voldsom lek i 1999. Han endte opp med livstidsstraff uten muligheter for prøveløslatelse i 2001. Nå er det store sjanser for at han feirer 17-årsdagen sin ute av fengselet. Og får en sjanse til å vokse opp.