Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bare et blaff som snart vil dø ut

Det startet i USA på 70-tallet, og var allerede da omgitt av skandaler.

Barbar-TV i baren

Programserien «American Family» var det første eksemplet på reality-TV: Et TV-team fikk bo hjemme hos en vanlig amerikansk kjernefamilie og følge livet deres i tykt og tynt. Det ble mest tynt, skulle det vise seg.

Det som skulle være et oppbyggelig familieprogram endte svært så pinlig og skandalebefengt. Først sto en av sønnene i huset fram som homo, til påfølgende skandalerop. Deretter oppdaget man at far i huset hadde elskerinne. Serien førte til at hele familien gikk i oppløsning.

- Selve begrepet reality-TV er vel ti år gammelt. Det ble først brukt på programmer av typen «Etterlyst» og «Øyenvitne», der man rekonstruerte kriminelle handlinger. På midten av 90-tallet kom MTVs «Real World» med unge og hippe mennesker som skulle leve under samme tak. Dette ledet fram til den boomen vi har i dag, sier professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Peter Larsen.

Trash-TV

Larsen mener det er to grunner til sjangerens popularitet. Den ene er Internett-teknologi, og den andre er trash-TV.

- Webkameraer og Internett har ført til at folk eksponerer seg selv og sitt liv mer og mer. Med trash-TV, som Jerry Springer og Ricki Lake, kommer tendensen til å lage konstellasjoner med folk som gjør drama av dagliglivet, sier Larsen.

Kort levetid

Han mener dramaet er essensielt, og at det virkelige liv fort blir for kjedelig. Derfor har gjerne dagens reality-TV utvelgelsesmekanismer der deltakere må skvises ut.

- Reality-TV er nok bare et blaff som snart vil dø ut. Nå har det blitt mediepanikk av det. Alle kanalene skal plutselig ha det. Men det har bare nyhetens interesse. Formen er avhengig av at media flokker seg om den. Så fort medieinteressen dør ut, og det vil den gjøre snart, så dør også programformen, sier Larsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media