Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bare fire lag støtter sluttspill

NFF har knapt et eneste brukbart argument for å endre eliteserien. Likevel kan det bli vedtatt.

Bjarne Berntsen, leder i seriekomiteen foto: NTB Scanpix
Bjarne Berntsen, leder i seriekomiteen foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg har tidligere på bloggen kommentert Fotballforbundets arbeid for å få krympet eliteserien og få på plass et slags sluttspillsystem. Saken skal etter planen avgjøres på Fotballtinget allerede til våren.

Siden jeg skrev om dette for et par måneder siden, har forbundsstyret sendt saken på høring, og klubbene — både i topp og i bredden — har fått sjansen til å uttale seg. Til grunn for høringsrunden lå Seriekomiteens (ledet av Bjarne Berntsen, avbildet) innstilling, som argumenterer for at den foreslåtte modellen — 14 lag i eliteserien, som deles i to etter 26 runder og deretter fortsetter med enkel serie — vil skape høyere sportslig nivå, med blant annet økt publikumsinteresse som resultat.

De siste par ukene har jeg sammen med Daniel Strand og Christian Berg skrevet to innlegg på nettsiden til fotballbladet Josimar, ett hvor vi stiller spørsmål ved selve prosessen og ett hvor vi plukker fra hverandre Seriekomiteens argumentasjon, som på flere punkter er hårreisende svak og dessuten til tider selvmotsigende inntil det absurde. Jeg skal ikke gjenta disse argumentene her, men henviser interesserte til innlegget. I løpet av en uke får vi trolig ferdig en tredje del av vår kritiske gjennomgang. Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord har for øvrig skrevet like kritisk om forslaget samme sted.

Blant eliteserieklubbene er det så vidt jeg har fått med meg bare fire som støtter forslaget, nemlig Rosenborg, Viking, Molde og Vålerenga. Det kan legges til at det ulmer blant medlemmene i Rosenborg, hvor mange ikke er fornøyd med klubbens konklusjon. Ledelsen sendte høringsuttalelsen uten at medlemmene fikk noen reell sjanse til å komme med innspill. En debatt etterfulgt av en avstemning, som ikke ville vært helt urimelig i en så stor sak for en klubb som påberoper seg å være en demokratisk medlemsklubb, ville ganske sikkert resultert i nei-flertall.

Et stort flertall av de berørte klubbene er altså mot forslaget, og det får som vi har sett sterk kritikk også fra andre hold. Det mest nærliggende for NFF ville derfor utvilsomt vært å trekke forslaget, slik de gjorde ved forrige korsvei. Det kommer imidlertid neppe til å skje, selv om forbundsstyret ikke avgjør før i februar om forslaget skal legges fram for tinget.

Men hvordan skal de i så fall få vedtatt en modell for eliteserien som de fleste toppklubbene ikke vil ha? Jo, nå skal dere høre: Seriekomiteens innstilling handler nemlig ikke bare om eliteserien, men om en mer omfattende omlegging av de fire øverste nivåene i norsk herrefotball. Forslaget går blant annet ut på å etablere et nytt nivå mellom dagens 1. og 2. divisjon.

NFF prøver så godt de kan å få dette til å se ut som ett forslag. De må betraktes som en helhet, heter det i seriekomiteens innstilling, som om pyramiden på nivå 3, 4 og 5 skulle ha noe som helst med antall lag i eliteserien å gjøre. Siden den andre delen av forslaget ser ut til å ha bred støtte i hvert fall i 2.divisjon, betyr dette i praksis at 14 lag og sluttspill i eliteserien kan bli avgjort med stemmene til klubber som for sin egen del hverken har interesse i eller påvirkes av beslutningen, fordi disse får det antall avdelinger de ønsker på nivå 3 og 4.

Det beste som kan sies om dette er at det er taktisk godt spilt av NFF. De kan komme til å lykkes i å innføre noe som et stort flertall av de berørte toppklubbene ikke vil ha.

Men der stopper også anerkjennelsen fra min side. Som beslutningsgrunnlag er Seriekomiteens innstilling uten verdi. Vi får håpe tilstrekkelig mange i fotball-Norge gjennomskuer dette før det er for sent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media