Bare i Amerika

USA har det jevneste, mest spennende og nervepirrende valg noensinne, en valgthriller gjennom natt til onsdag. I Norge har NRK budsjettproblemer og dårlig råd. Annerledes kan det ikke forklares når NRK velger å droppe dekning av valgnatta - og i stedet regnet med å kunne dekke avgjørelsen fra klokka seks i går morges.

Nå kan man spørre hvorfor natta skal brukes til folkeopplysning, men et amerikansk presidentvalg gir en fokusering på og en interesse for USA som en allmennkringkaster kan bruke til å informere. Også om natta. Valgnetter i opptak er like lite spennende som sport i opptak. Det må være live.

Da så morgenen kom, satt et panel med synsere og trådde vannet mens de alle virket som de egentlig hadde forberedt seg på at valget var avgjort. Nå ventet de på en beslutning. Samtalen og diskusjonen mellom dem var slapp og ufokusert og virket dårlig forberedt fra NRK. Her hadde det vært god plass til mer fakta og mindre prat.

Dead man winning

- Hadde noen sendt det som har skjedd det siste døgnet som filmmanus til Hollywood, ville det blitt avvist som altfor usannsynlig, oppsummerte TV2s Korme. Det var en valgnatt der en delstat valgte en død mann til senator, en annen valgte presidentens kone som sin nye senator, en tredje vant etter å ha brukt 500 millioner kroner på å bli valgt - alt mens presidentkandidaten som fikk flest stemmer kan ha tapt valget. Hvis de da ikke finner enda flere urner med stemmer gjenglemt i kirker i Miami.

Men det NRK sparte på valgnatta, tjente de inn igjen på Ole Torp, som utover dagen og kvelden igjen markerte seg som en stø korrespondentkommentator, med den nødvendige evnen til raskt å plukke opp og sile ut relevant informasjon og så presentere den med en særegen bergensk skepsis.

Énkilde-analyser

Den kunne amerikanerne trengt mer av, etter at fjernsynskanalene der til lands flere ganger måtte spise i seg sine egne erklæringer. Ikke hadde Gore tatt viktige Florida, som de påsto, og ikke hadde Bush vunnet Florida og valget som de noen timer seinere også påsto. Amerikanernes problem var at nesten alle mediene hadde slått seg sammen i et spleiselag for prognoser - og når alle brukte de samme tendensmålingene fra Voter News Service, fikk alle de samme konklusjonene. Hadde det vært flere målinger å velge mellom, hadde nok TV-kanalene husket bedre at prognoser har usikkerhetsmarginer. Det lærte de da de kåret Dewey som vinner over Truman i 1948 - og nå har de lært det igjen.

Og valgresultatet - det er på vei i posten.