Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bare Jungs elskerinne?

Kjærlighetsdrama basert psykiateren Sabina Spielreins møte med Carl Gustav Jung.

FILM: Innen Sabina Spielrein, russiskfødt jøde og psykiater, ble drept av nazistene i 1942, hadde hun rukket å sette sitt preg på psykoanalysen - ikke bare som Carl Gustav Jungs elskerinne. Moderne historikere har kastet nytt lys over Sabinas liv. Her hjemme er hun også beskrevet i Karsten Alnæs\' dokumentariske roman «Sabina». I Robert Faenzas film overskygger Sabinas (Emilia Fox) forhold til Jung (Iain Glen) det aller meste. Som 19-åring ble hun i 1905 innlagt på et psykiatrisk sykehus i Sveits med diagnosen suicidal depresjon. Hit kom den unge dr. Jung, elev av Sigmund Freud, med sin revolusjonære terapi som han brukte på Sabina Spielrein, tilsynelatende med stort hell. Framfor remmer og tvang brukte han samtaler og frie assosiasjoner i behandlingen.Det sterke følelsesmessige båndet mellom pasient og terapeut utviklet seg til besettende kjærlighet fra Sabinas side og forholdet måtte opphøre. Hun utdannet seg til psykiater, giftet seg siden og dro til Moskva hvor hun praktiserte psykoanalyse og drev et barnehjem. Denne delen av Sabinas liv er praktisk talt fraværende i filmens biografiske del. Den spiller en desto viktigere rolle i filmens sidehistorie, om en fransk kvinne og en britisk mann som begge er historikere og som møtes i Moskva i vår tid for å nøste opp historien om Sabina. Her er dialogen oppstyltet og plottet en unødvendig forstyrrelse. Synd, den egentlige Sabina Spielrein fortjener et større format.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling