Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

bare kåre

Kåre Pedersen (27) ble vraket fra Kåre & The Cavemen. Men hevnen er søt. Nå gir han ut soloalbum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN SITTER VED siden av kjøkkenbenken i studioet. Svart bukse, svart genser, svart hår. Blek hud. I fingrene holder han en sigarett.

KÅRE PEDERSEN var Kåre i Kåre & the Cavemen. Kåre var kjæresten til Anne Kath. Hærland. Kåre lot seg avbilde naken i Dagbladet og på coveret til Puls Furore. Kåre ble sparket ut av Kåre & the Cavemen av barndomsvennen Knut Schreiner.

Nå er han bare Kåre. Eller Kåre Joao.

Og skal gi ut soloalbum.

Han sitter der ved kjøkkenbenken og lytter til sin egen musikk. Så stumper han røyken, og sier:

- Kåre Joao. Det er artistnavnet mitt.

- Artistnavnet? Ja, men det er det du heter også?

- Eh...

Den halvt brasilianske trommeslageren nøler litt.

- Nei, jeg heter egentlig ikke det. Det var noe jeg sa i et intervju for lenge, lenge siden. Jeg heter egentlig Kåre Erik Pedersen.

VI SITTER NOEN ETASJER over bakken i Grønlandsleiret i Oslo. Her er studioet og hjemmet til tekniker Tore Ylvisaker. Her skal det i ukene framover gjøres en del miksing, før Kåre kan presentere musikken sin for verden. Og vise at noen tok feil.

Men mer om det litt seinere. Det er Kåre det handler om nå.

- Jeg jobbet på Bama en stund, sier han om hvor han ble av.

- Etter at jeg slutta i Kåre & the Cavemen lempa jeg frukt og grønnsaker i ett år. Jeg levde ganske sunt. Og så fikk jeg meg truckførerbevis.

Det var der han møtte Anders Bortne - på en måte.

- En dag på jobben hørte jeg Whopper på radioen. Med «Listen Lennon». Da jeg hørte Anders synge, visste jeg med en gang at han passet til det jeg drev på med. Så da ringte jeg en kamerat som jeg visste kjente en kamerat av ham. Og så gikk vi ut og tok en øl, og jeg fortalte ham hva jeg drev på med - og han skjønte alt jeg sa. Med én gang. Etterpå gikk vi hjem til meg og skrev en tekst sammen.

Og siden har det vært de to. Anders fra Whopper synger på nesten alle låtene til Kåre. Alle, minus én - han kan synge selv, også.

- Jeg har lagd alle låtene, men fått med meg mange folk i studio, sier han.

- Men det er soloplata mi.

Kåre gikk i studio første gang tidlig i sommer, men siden han ikke er der hver dag, har det blitt en langvarig prosjekt.

- Hva slags musikk er det?

- Sånne ting er alltid litt vanskelig å si... Det er litt opp til lytteren, men for meg er det en oppsummering av musikk jeg hører på sjøl hjemme. Jeg liker å kalle det psykedelisk blues. Det sa vi også om Kåre & the Cavemen, men det er jo psykedelisk. For meg er blues musikk som kommer rett fra hjertet. I Cavemen var det for det meste Knut som lagde låtene, og så arbeidet vi sammen om det i studio. Så jeg har ikke laget så mye selv før, bare vært med. Dette er helt nytt for meg. Det er litt skummelt, men mest gøy. Plata skal forresten hete «Sideman», sier han, og slår et par akkorder på noen tangenter uten lyd..

- Det var bare noe jeg kom på her om dagen. Det er fordi det er navnet på den første trommemaskinen som ble laget, fordi det er litt nostalgi, fordi jeg er trommis og fordi det er et kult platenavn.

- Er musikken veldig annerledes?

- Dette er ikke instrumentalmusikk. Men ellers er det ikke stor forskjell. Jeg føler at jeg fortsetter der Kåre & the Cavemen slutta.

SÅ DA ER VI DER. Det er ingen vei unna. Vi skal snakke om det veldig mange lurer på.

- Hvorfor ble du sparket ut av gruppa?

- Det var en intern krangel i bandet, så vi ble splittet i to, sier han.

Ikke overivrig.

- Knut Schreiner sa at det var fordi du ikke var seriøs nok, at du ikke ville satse.

- Jeg kan ikke noe annet enn å holde på med musikk, jeg. Det er det jeg har lyst til å gjøre og vil holde på med resten av livet.

- Det var ikke akkurat det Knut sa.

- Knut sier mye, han. Men det var ingen som ringte meg og spurte hvordan det var. Men nå har jeg glemt det, nå er det over.

- Men er det ikke litt rart? Dere var jo barndomsvenner?

- Vi treffes jo av og til ute på byen, og snakkes litt da. Sier hei og hvordan går det. Men vi er ikke venner. Jeg tror ikke vi kommer til å bli det igjen, heller. Det ser ikke slik ut nå. Det er egentlig litt trist.

Kåre setter på mer musikk. Noen av de tre låtene som er ferdigmiksa. Etter en liten stund blir han avbrutt og dempet av tekniker Tore Ylvisaker. Det snakkes om by:Larm.

- Skal du spille der?

- Jeg ble spurt om å varme opp for Spiritualized og The Strokes. Men jeg kan ikke, jeg skal til Brasil.

- Du må dra akkurat da?

- Ja, for jeg har akkurat blitt norsk statsborger. Det tok ett år - selv om jeg har vært her siden jeg var fem.

Han røyker enda litt til, og så sier han.

- Faren min er gammel sjømann. Han kom til Brasil da han var 20 år gammel, og bestemte seg for å bli der. Mamma var ikke av den snilleste sorten, for å si det sånn. Og faren min var jo ute på sjøen. Så de fant ut at det var lurest at jeg og søsteren min flytta hit til besteforeldrene mine. For en stund siden fikk faren min strupekreft, og så ville jeg dra og besøke ham. Men jeg fikk ikke lov av ham før jeg ble norsk statsborger - for jeg skulle egentlig ha vært i militæret i Brasil da jeg ble atten. Det hadde ikke vært noe gøy om jeg dro dit og ble arrestert eller noe. Men nå har jeg blitt norsk, og nå skal jeg besøke ham.

SAMMEN MED DE andre i bandet fra Harestua, var Kåre en som ofte slang med leppa i intervjuer. Om kronprinsens dysleksi og deres egen ettertraktede status som popstjerner.

- Har du forandret deg siden tida med Kåre & the Cavemen?

- Jeg har roa meg litt ned. Littegrann. Kanskje blitt litt mer voksen?

- Ikke mer rockeimage?

- Hva er en rocker da? En som lever hardt, er mye ute, ofte på fylla?

Kåre ser spørrende på meg.

- For det er jeg.

- Men hadde du stilt opp naken på bilde igjen?

- Hvis jeg hadde fått mye penger så, sier han.

Med kun et snev av et smil.

- Forrige gang jeg gjorde det, så endte det med at bestemora mi gjemte seg under dyna i ei uke. Jeg hadde håpa på at hun ikke skulle oppdage det, for hun leser ikke Dagbladet. Men hun så det - i Se & Hør.

Kåre Joaos soloalbum «Sideman» kommer 21. mars. En singel blir gitt ut allerede i slutten av januar.

Hele Norges coronakart