Bare kjipt på tv siden «Friends» og «Seinfeld»?

Komifolka syter.

(Dagbladet.no): Natt til mandag er det Emmy-utdeling - den mest prestisjetunge tv-prisen i USA. Vanligvis pleier komiprisen å være en av de store kategoriene, men i år er det litt annerledes.

Komi-manusforfattere klager nå over tørketid i i bransjen, i kjølvannet av de glade 90-årene. Det var da «Friends» og «Seinfeld» dro millioner av seere og fikk alle de konkurrerende kanalene til å satse på sitcoms.

- Det var som Berlin før krigen. Vi var på en fest vi aldri trodde ville ende, sier «Friends»-forfatter Jeff Strauss til New York Observer.

Nå har derimot amerikanerne satt latteren i halsen.

- Bare midlertidig

På ett tidspunkt i 90-årene hadde kanalen NBC 16 sitcoms i uka. Denne høsten viser de bare fire.

Ingen av de nominerte til årets beste komiserie er nye - og de er enten serier fra kabelkanalen HBO («Curb Your Enthusiasm» og «Entourage»), med et begrenset publikum («The Office» og «30 Rock») eller rett og slett ikke særlig bra («Two and a Half Men»).

Innkjøpssjef John Ranelagh i TV 2 ser at det ikke er flust med store sitcoms akkurat nå.

Bare kjipt på tv siden «Friends» og «Seinfeld»?

Men han er overbevist om at dette er en midlertidig situasjon.

- Akkurat nå er det en dominans av gameshows og reality, og det har med den økonomiske situasjonen å gjøre. Disse er billigere å lage, forteller Ranelagh til Dagbladet.no.

Utsatt etter streik

Men ting går i bølger, og særlig i tv-bransjen. Når folk blir lei av å se folk vinne en bil på tv, får komikken sin sjanse igjen.

Manusforfatterstreiken gjør også at mange sitcoms som opprinnelig var planlagt til denne høsten, er utsatt til neste år.

- Det vil komme flere gode, blant annet «Better off Ted» og «Mental». Sistnevnte er mørk, men likevel en komedie. Det er altfor tidlig å spå denne sjangerens død, mener TV 2s innkjøpssjef.

Men inntil ting tar seg opp, må amerikanske komiforfattere leve med nedgangstidene.

Ifølge New York Observer har de måtte tåle en halvering av lønna siden 90-tallet. Det merker også Dan O\'Keefe, tidligere manusforfatter for «Seinfeld».

VELDIG MORSOMT: Komiforfattere klager over dårlige tider. Det finnes riktignok unntak - som «30 Rock» - men den vant Emmy i fjor, og sliter fortsatt med seertallene. Foto: NRK
VELDIG MORSOMT: Komiforfattere klager over dårlige tider. Det finnes riktignok unntak - som «30 Rock» - men den vant Emmy i fjor, og sliter fortsatt med seertallene. Foto: NRK Vis mer

- Jeg har blitt mye tynnere. Folk gir meg ikke lenger lunsj hver dag klokka ett, sier han til New York Observer.

NOMINERT: «Entourage».
NOMINERT: «Curb Your Enthusiasm».
NOMINERT: «Two And a Half Men».