Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bare mellom oss

Bill Clinton var for skamfull til å fortelle sin kone om sidespranget. Derfor er det Hillary som gir deg detaljene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA HILLARY CLINTON

for noen uker siden utga den 650 sider lange boka «Levende historie», var det enkelte av oss som skamløst slo rett opp på side 545. Der sto det om den augustmorgenen for snart fem år siden, da Bill Clinton vekket sin kone for å fortelle henne at jo, han hadde faktisk hatt sex med that woman .

SLIKT KAN DU

gjøre med bøker. Boka er en intim gjenstand, budskapet kommer rett fra den som skriver til den som leser. Rødmer du, gjør du det i enerom. Langt merkeligere var det å sitte sammen med andre mennesker og se de to TV-intervjuene med Hillary Clinton, som svensk TV sendte forrige uke. To portrettprogrammer, som skulle dekke alle de 650 sidene: Oppvekst og utdanning, guvernørtida, Whitewater-skandalen, åtte år i Det hvite hus og nå, egen karriere som senator. Likevel var det bare ett spørsmål som gjaldt, stilt om og om igjen, og av stjerneintervjueren Barbara Walters med sterk og skjelvende medfølelse i stemmen: Hvordan kunne du bli i ekteskapet etter den skrekkelige dagen?

SLIK ER MEDIENE,

kan man innvende, men det er ikke helt sant. Stina Lundberg, Svensk TVs modige og kloke portrettintervjuer, åpnet faktisk med å spørre Hillary hva hun mente om Bush-administrasjonens politikk i Midtøsten. Det interesserte Clinton bare måtelig. Hun svarte kort, generelt og slapt. Nesten litt irritert. Det hun ventet på, og som hun brukte tid på, var spørsmålene om hennes private forhold til Bill. Ja, det var kjærlighet ved første blikk. Og ja, det var forferdelig tøft den morgenen, hun skrek og gråt og bar seg. Men hun lærte seg å tilgi. De gikk i familieterapi.

Hvorfor er ikke New Yorks senator og en tidligere sjef for amerikansk helsepolitikk interessert i å snakke politikk med svensk fjernsyn? Vel, det eneste hun trenger svenske seere til, er å kjøpe boka. Og ingen kjøper «Levende historie» boka for å lære mer om Midtøsten.

FORFATTEREN

Jonathan Franzen har skrevet et essay om det pussige i at amerikanerne er så opptatt av lover som verner privatlivet. Det de burde være opptatt av, mener Franzen, er å verne offentligheten. Retten til privatliv er nedfelt i lover og reguleringer, mens retten til en offentlighet der det private ikke dominerer antakeligvis forsvant med Kenneth Starr og hans rapport om, nettopp, Bill Clinton. Hvis du virkelig vil nå en stor offentlighet, skal du fortelle budskapet ditt på TV. Likevel hører mange amerikanere flere intime betroelser fra det offentlige TV-rommet enn fra sine nærmeste.

BARBARA WALTERS

senker stemmen til venninneleie, når hun spør hvordan senatoren noensinne kan stole på sin mann igjen. Svaret blir mellom henne og Hillary - og svigermor og kjerringa og Evensen og meg.