Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Økonomisk kriminalitet

Bare middels innsats mot økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet er så mye mer enn arbeidslivskriminalitet. For eksempel hvitsnippforbrytelser begått av de mest ressurssterke blant oss; korrupsjon, innsidehandel og grove skatteunndragelser.

RESSURSER: Debatten dreier seg også om ressurser. Mens spesialenheten Økokrim består av vel 170 årsverk, bruker Norges største bank, DNB, rundt 400 årsverk på å bekjempe økonomisk kriminalitet, skriver innsenderen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
RESSURSER: Debatten dreier seg også om ressurser. Mens spesialenheten Økokrim består av vel 170 årsverk, bruker Norges største bank, DNB, rundt 400 årsverk på å bekjempe økonomisk kriminalitet, skriver innsenderen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Finansminister Jan Tore Sanner (H) hevder i Dagbladet at regjeringen har en «høy» innsats mot økonomisk kriminalitet, men nevner bare ett satsingsområde, nemlig arbeidslivskriminalitet.

Dette er kanskje bekvemt for regjeringen, men økonomisk kriminalitet er så mye mer. For eksempel hvitsnippforbrytelser som begås av de mest ressurssterke blant oss; korrupsjon, innsidehandel og grove skatteunndragelser.

Debatten dreier seg også om ressurser. Mens spesialenheten Økokrim består av vel 170 årsverk, bruker Norges største bank, DNB, rundt 400 årsverk på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Ute i landets 12 politidistrikter jobber det tilsynelatende omtrent dobbelt så mange med økonomisk kriminalitet som i Økokrim. Men problemet – som tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch bekymret har påpekt flere ganger – er at disse etterforskerne ikke skjermes fra andre prioriterte straffesaker. Og drap, overgrepssaker, grov vold og narkotikakriminalitet vil som regel få høyere prioritet hos politiet enn økonomiske forbrytelser.

Arbeidslivskriminalitet er uten tvil en alvorlig trussel mot velferdssamfunnet vårt, og det er bra og nødvendig at regjeringen bruker ressurser både i politiet og i kontrolletatene på å bekjempe dette fenomenet. Men det er vel så viktig å styrke innsatsen mot all økonomisk kriminalitet gjennom å skjerme og spesialisere økoteamene i de 12 politidistriktene og øke budsjettene både i distriktene og i Økokrim.

Hele Norges coronakart