Bare Murakami kan lage stor litteratur av dette våset

Ingen kan bable så suverent som han.

VÅSETE: Haruki Murakamis «IQ84» er nokså våsete, likevel klarer han å gjøre det til stor litteratur, skriver Cathrine Krøger.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VÅSETE: Haruki Murakamis «IQ84» er nokså våsete, likevel klarer han å gjøre det til stor litteratur, skriver Cathrine Krøger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bare så det er sagt. Jeg kjenner ikke til noen forfattere som skriver så (tilsynelatende) lett og ubesværet som Murakami.   Han kan suverent bare bable i vei om hvilket sludder som helst, og likevel lage stor litteratur av det.  

Derfor kan han også tillate seg et verk som «IQ84». Det er den største boksuksessen i japansk historie, og har medvirket til at han er en het kandidat til Nobelprisen. Nå foreligger bok 3 i trilogien, som er slags pastisj over George Orwells «1984».    

Banal kjærlighetshistorie I bunn og grunn er dette 1200 siders verket bare en ganske så banal kjærlighetshistorie.

I bok 1 og 2 — som henholdsvis dekker april—juni og juli-september i året 1984 —  har vi kapittelvis fulgt Aomame og Tengo. De hadde begge en stusslig oppvekst og gikk på samme barneskole. Da de var ti år holdt de hverandre i hånden. Siden har de ikke sett hverandre, men håndtrykket sitter igjen hos dem begge tjue år senere, og gjør at de aldri har funnet annen kjærlighet enn den helt kroppslige.  

Tengo er en tildels genial matematiker og halvgod forfatter, som har fått i oppdrag å være ghostwriter på den science fiction-aktige romanen «Luftpuppe». Forfatteren er en ung vakker syttenåring som har rømt fra en farlig sekt. Mens Aomame er kampsportekspert og leiemorder. På slutten av bok 2 drepte hun lederen for sekten, i en for øvrig fantastisk sekvens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer