«Nobel»:

Bare én av «Nobel»-soldatene har militærerfaring i virkeligheten

En ble ikke sikkerhetsklarert, en annen kunne ikke på grunn av matallergi.

HØSTENS STORSATSING: «Nobel» har fått gode kritikker og går på NRK 1 i syv søndag framover. Første av åtte episoder ble sendt i går. Her ser vi skuespillere Anders Danielsen Lie og Kyrre Hellum returnere fra oppdrag i full FSK-mondur. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
HØSTENS STORSATSING: «Nobel» har fått gode kritikker og går på NRK 1 i syv søndag framover. Første av åtte episoder ble sendt i går. Her ser vi skuespillere Anders Danielsen Lie og Kyrre Hellum returnere fra oppdrag i full FSK-mondur. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er jo en av få som spiller soldater i «Nobel» som faktisk har vært i militæret, forteller skuespiller Dennis Storhøi til Dagbladet og flirer.

- Jeg var i Garden og husker både førstegangstjenesten og den berømte helvetesuka godt, så jeg har erfart litt hva slags tøff psyke militæret kan kreve. Soldatene i FSK tror jeg har en såpass sterk mentalitet at de fleste av våre hverdagsproblemer blir ganske små, sier Storhøi.

Morsk type

I NRKs samtidsdrama «Nobel», som hadde premiere søndag kveld, spiller han den beinharde FSK-sjefen Jørund Ekeberg, og i løpet av de to første episodene Dagbladet fikk se under presselanseringen er det tydelig at Ekeberg er en svært morsk kar.

I GARDEN: Dennis Storhøi er den eneste av de sentrale FSK-soldatene i «Nobel» som har vært gjennom militæret i virkeligheten. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
I GARDEN: Dennis Storhøi er den eneste av de sentrale FSK-soldatene i «Nobel» som har vært gjennom militæret i virkeligheten. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

- He he, han kan nok virke streng, men karakteren er ikke særlig privat i serien, og det vises lite til hvordan Ekeberg er utenfor jobben. Jeg ser for meg at han er mykere på hjemmebane, sier Storhøi.

I tv-serien styrer Ekeberg spesialsoldatene han disponerer «med jernhånd», og Storhøi er faktisk den eneste av de framtrende medlemmene av FSK-patruljen i høstens største dramaserie som kan skilte med noen som helst erfaring fra Norges forsvar.

Lite militærerfaring

Rundt 30 skuespillere stilte opprinnelig til audition i form av en treningsleir, eller «boot camp». Hvem som skulle få de større rollene i FSK-patruljen ble deretter valgt ut på bakgrunn flere ting enn skuespillertalent, blant annet de håpefulles fysiske styrke og kondisjon.

Seinere fulgte svært krevende og hard trening. Foruten at skuespillerne skulle bygge opp både muskler og brorskap, gjennomgikk de alt fra våpentrening til opplæring nærkamp.

Og det var lite reell militær erfaring å lene seg på hos de profilerte nordmennene som spiller FSK-soldater. For Dagbladet vet at forsvarshistorikken til resten av den sentrale FSK-patruljen i «Nobel» kan oppsummeres slik: Ikke-eksisterende.

- Burde sagt ja

IKKE SIKKERHETSKLARERT: Aksel Hennie fikk ikke lov til å dra i militæret. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
IKKE SIKKERHETSKLARERT: Aksel Hennie fikk ikke lov til å dra i militæret. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer
  • Aksel Hennie (løytnant Erling Riiser) fortalte under «Skavlan» 16. september at han ikke en gang ble sikkerhetsklarert for militæret.
  • Anders Danielsen Lie (patruljefører Jon Petter Hals) forteller til Dagsavisen at den eneste militærerfaringen han besitter er fra «Nobel». Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med skuespilleren.
  • Odd-Magnus Williamson (soldat Hans Ivar Johansen), sier til Dagbladet at han var inne i «fire beinharde dager, før det ble siviltjeneste».
  • Eirik Evjen (soldat Sigurd Sønsteby) dro på sesjon, men takket nei og slapp å dra inn, forteller han i en sms. Evjen legger til at han i etterpåklokskapens navn burde sagt ja.
  • Kyrre Hellum (troppsjef Jan Burås) har ikke militær erfaring. Han valgte siviltjeneste, forteller Hellum til Dagbladet.
  • Mads Sjøgård Pettersen (soldat Håvard Bakkeli) forklarer til Dagbladet at han har «omfattende matallergier», og at han på Forsvarets kosthold ville vært livløs innen én uke. Partene ble derfor «skjønt enig om at det beste for meg var å avstå fra tjeneste».
ALLERGIKER: Mads Sjøgård Pettersen droppet militæret på grunn av «omfattende matallergier». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
ALLERGIKER: Mads Sjøgård Pettersen droppet militæret på grunn av «omfattende matallergier». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Allergisk Hennie

Når Dagbladet spør skuespillerne om den samfunnsaktuelle tematikken i «Nobel», om viktigheten av Norges militære tilstedeværelse i verdens konfliktområder, kvier de fleste seg for å uttale seg for bombastisk. De ønsker derimot at serien skal tale for seg.

- Jeg er personlig allergisk mot slikt. Min måte å melde noe om samfunnet vi lever i er gjennom virket mitt som skuespiller. Jeg mener absolutt vi er tjent med debatt om Norges tilstedeværelse i krig, og håper «Nobel» kan bidra til det. Vi vil selvfølgelig ha engasjement, sier Aksel Hennie.

Håper på debatt

- Det er et vanskelig spørsmål, sier Anders Danielsen Lie og fortsetter:

SIVILTJENESTE: Kyrre Hellum valgte å ta siviltjeneste. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
SIVILTJENESTE: Kyrre Hellum valgte å ta siviltjeneste. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

- Det er gode eksempler på konflikter hvor det var riktig å gå inn, men også veldig mange eksempler på at var feil. Jeg håper «Nobel» kan skape debatt rundt dette.

Tuva Novotny spiller sekretariatsleder Johanne Riiser i Utenriksdepartementet i «Nobel». Hun vil ikke dele sin personlige mening om temaet, men håper tv-serien kan løfte diskusjonen.

- Kanskje vi klarer å dra fram detaljer fra Norges krigføring som er mindre kjent for publikum. Vi får se hva serien fører med seg av debatt, sier svensken.

Mener FSK er viktig

Dennis Storhøi er imidlertid bekymret for at regjeringen bygger ned Forsvaret.

FIRE DAGER: Odd-Magnus Williamson var inne i militæret i fire dager før han forlot rekrutten og tok siviltjeneste. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
FIRE DAGER: Odd-Magnus Williamson var inne i militæret i fire dager før han forlot rekrutten og tok siviltjeneste. Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

- Vi har forpliktelser overfor Nato, og jeg mener at ingen har vondt av militærtjeneste. Det er alltid noen som må ta jobben med gjøre vår urolige verden tryggere, og FSK er uten tvil en viktig brikke, sier Storhøi.

- Jeg håper uansett at noen løfter hodet opp fra mobilen og tenker seg om. Særlig etter å ha sett utfordringene vi retter søkelyset mot i serien, fortsetter han.

Vil bane vei

Regissøren av «Nobel», Per Olav Sørensen («Halvbroren», «Kampen om tungtvannet»), håper hjertebarnet kan bane vei for flere store, norske samtidsproduksjoner.

- Så vidt jeg vet er dette første gang en så brennaktuell, norsk tv-serie er tildelt «primetime»-slot. Overlever vi møtet med seerne, så håper jeg «Nobel» kan føre til at flere store tv-kanaler her til lands får selvtillit nok til å tørre å satse på store samtidsdramaproduksjoner, sier Sørensen.

Dagbladet har i denne saken valgt å omtale FSK-soldatene i «Nobel» som produksjonen selv framhever som sentrale roller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer