ÅRETS BESTE: Chris Tvedt fikk i dag den høythengende Rivertonprisen for fjorårets beste krimlitterære verk. Nå lurer han på hvordan han skal få med seg revolver-trofeet hjem til Bergen.
Foto: Morten Holm / Scanpix
ÅRETS BESTE: Chris Tvedt fikk i dag den høythengende Rivertonprisen for fjorårets beste krimlitterære verk. Nå lurer han på hvordan han skal få med seg revolver-trofeet hjem til Bergen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

«Bare pass deg, Gunnar Staalesen»

Chris Tvedt skrev fjorårets beste krimbok.

(Dagbladet): Rivertonjuryen har talt: Chris Tvedt skrev fjorårets beste norske krimroman, med «Dødens sirkel». Han fikk i dag Rivertonprisen, på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

- Hvis du er krimforfatter, vet du at det er dette som er prisen. Det er en stor glede å få Rivertonrevolveren. Jeg opplever det som en anerkjennese av at jeg har gjort noe riktig, sier Tvedt til Dagbladet.

Rivertonprisen deles ut en gang i året til fjorårets beste kriminallitterære verk.

Skiller seg ut
- Vinneren av den 39. Rivertonprisen skiller seg ut! Absolutt ikke på grunn av valg av hovedpersonens yrke, men fordi forfatteren besekriver en klassisk reise i fornedrelse, og om de slagene hovedpersonen må utkjempe for å renvaske seg selv, sa juryleder Agnes Moxnes i sin tale til vinneren, og la til, med et lite spark til en annen bergensforfatter og krimkollega:

- Det er femte gang denne forfatteren har rigget et nytt univers for sin hovedperson — forsvarsadvokat Mikael Brenne. Og han gjør den jobben bedre og bedre. Så bare pass deg, Gunnar Staalesen.

I «Dødens sirkel» blir Mikael Brenne anklaget for en forbrytelse, mister advokatbevillingen og blir satt i varetekt. For å ha noe å gjøre, begynner han å jobbe med en 25 år gammel dobbeltdrapsak.

«Tvedt har begynt å bli dreven i faget etter seks år og fem bøker, «Dødens sirkel» er både spennende og godt skrevet,» skrev Dagbladets anmelder Kurt Hanssen om boka.

Revolver på flyet
Chris Tvedt er usikker på hva han skal gjøre med sitt nye trofé - en forgylt Nagant-revolver.

- Ja, hva skal jeg gjøre med den? Jeg får kanskje henge den på veggen. Først og fremst blir det vel en utfordring å få den med hjem på flyet til Bergen.

- Din kollega Gunnar Staalesen har jo to revolvere?

- Ja, det er ikke noe å gjøre med det, han har jo tjuvstartet. Jeg skal kose meg med denne et par dager i hvertfall, før jeg begynner å tenke på å vinne enda en, sier en fornøyd prisvinner.

Han røper at han alt er i gang med en ny bok, og nå vil han ta en pause fra sin faste hovedperson Mikael Brenne.

- Vi ble litt trøtte av hverandre, så han får en pause. Det betyr ikke at han er død og begravet.  

- Hvem er din nye helt?

- Jeg skriver faktisk en politiroman. Men jeg fikk en ide som var så god at ikke kunne la den være i fred, forteller han.

Nominerte fem bøker
I motsetning til tidligere år, begrenset spenningen seg i år til fem bøker, ettersom Rivertonjuryen for aller første gang hadde presentert en shortlist på forhånd.

Blant de nominerte var både en debutant (Asle Skredderberget), og en tidligere prisvinner (Anne Holt, i år nominert sammen med broren Even).

Anne Holt fikk også Rivertonprisen i 1994, for «Salige er de som tørster». Dersom hun hadde fått i år, ville hun blitt tredje forfatteren i historien med to Rivertonpriser. De to andre er Jon Michelet og Gunnar Staalesen.

Rivertonprisen er oppkalt etter krimforfatteren Stein Riverton, alias Sven Elvestad.