Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bare «sådär» fra Mankell

Den aller siste boka om Kurt Wallander er en ujevn opplevelse.

UJEVN SORTI: Det er ikke første gangen Henning Mankell har sagt farvel til Kurt Wallander. Men denne gangen er det kanskje grunn til å tro ham, skriver vår anmelder. Foto: Torbjörn Selander
UJEVN SORTI: Det er ikke første gangen Henning Mankell har sagt farvel til Kurt Wallander. Men denne gangen er det kanskje grunn til å tro ham, skriver vår anmelder. Foto: Torbjörn Selander Vis mer

||| KRIM: «Den urolige mannen» er den aller siste boka om Kurt Wallander. Sier Henning Mankell. Igjen. Men denne gangen, etter ti bøker, er det kanskje grunn til å tro ham.

For i «Den urolige mannen» innser 60-åringen Wallander at han er gammel og sliten, og i grunnen ikke har så mye å se fram til. Men det skjer da ting også i hans lille sfære: Han selger leiligheten og kjøper seg hus på landet, han skaffer seg hund og, ikke minst, hans datter Linda får barn med sin finansmann Hans. Samtidig sliter Wallander med både gammelmannsdiabetes og merkelige hukommelsestap.

Ubehagelig opplevelse
Disse hullene i hukommelsen fører blant annet til at han får en ubehagelig opplevelse i forhold til det å være politimann. Men egentlig er det privatpersonen Wallander som er mest dominerende i «Den urolige mannen», og den sentrale etterforskningen angår da også hans personlige nære krets: Datterens mann heter Hans von Enke, og er sønn av marineoffiseren og ubåtkapteinen Håkan von Enke.

En dag forsvinner sistnevnte helt sporløst mens han er ute på sin faste morgentur, og Wallander interesserer seg naturlig nok for saken, ikke minst fordi de to hadde en noe underlig samtale under von Enkes 75-årsdag.

Ujevn
Sporene fører tilbake til 80-tallet og de mange fremmede ubåtene som snuste på svenskekysten. Og tatt i betraktning de vidløftige teoriene som Henning Mankell har hatt en tendens til å lufte i de seineste bøkene sine, kommer det ikke som noen overraskelse at det også er en forholdsvis kontroversiell idé bak intrigen i «Den urolige mannen».

Som kriminalroman er dette en ganske ujevn opplevelse, mest av alt er «Den urolige mannen» en roman om å bli gammel, og den fungerer kanskje best lest fra den vinkelen. Wallander ser seg tilbake i tida, han oppsummerer, han gjør opp status. Han tenker tilbake på gamle saker han har jobbet med, han treffer igjen mennesker fra sin fortid og han innser at han kanskje har ti eller tjue år igjen å leve. Og bare det kan være vanskelig nok å erkjenne for en mann som helst vil være i sin beste alder fortsatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling