- Bare saksøk jøden

Ali G-komiker utfordrer Kasakhstan.

(Dagbladet.no): Nylig ble det klart at myndighetene i Kasakhstan vurderer å saksøke den britiske komikeren Sacha Baron Cohen, fordi de finner hans karakter Borat Sagdiyev støtende.

Cohen - som også står bak Ali G - svarer nå på truslene. I rollen som Borat.

- Jeg vil gjerne opplyse om jeg ikke har noen forbindelse med Mr. Cohen, og fullt og helt støtter mine myndigheters holdning til å saksøke denne jøden, sier Borat ifølge sin egen hjemmeside borat.kz.

- Politisk motiv

Borat har lenge vært en sentral karakter på «The Ali G Show». Liksom-journalisten har reist rundt i USA og fortalt at kasakhstanere liker å skyte hunder for moro skyld, hater jøder (Cohen er selv jøde) og holder sine kvinner fanget i bur.

Men det var etter at Borat fikk lede årets MTV Europe Music Awards at begeret rant over for myndighetene i Kasakhstan.

Etter å ha ankommet showet via et Air Kazakh-fly introduserte han Madonna ved å kalle henne en transvestitt, og Pussycat Dolls som «dansende prostituerte».

- Vi utelukker ikke at Cohen handler ut fra noens politiske motiv om å framstille Kasakhstan og landets folk på en nedverdigende måte, sa utenrikspolitisk talsmann Yerzhan Ashykbayev til The Guardian.

Borat svarer:

- Siden 2003 har Kasakhstan vært minst like sivilisert som andre land i verden. Kvinner får nå lov til å sitte inne i bussen, homofile trenger ikke lenger å ha på seg blå hatter, og den seksuelle lavalder er hevet til åtte år, sier Borat ifølge videoklippet på hjemmesiden.

Blir film

Borat har også skapt oppstyr tidligere, på grunn av det enkelte grupper har oppfattet som jødehets. På en bar i Arizona framførte han låta «Kast jødene i brønnen», til vill applaus fra publikum.

En annen gang tok han ordet foran folkemengden på et rodeoshow:

- Jeg håper dere dreper hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak - helt ned til øglene. Og må George W. Bush drikke blodet til hver mann, hver kvinne og hvert barn i Irak, sa Borat.

Nå planlegges det også en film om Borat, i samarbeid med regissør Larry Charles.

• The New Yorker har en svært underholdende gjennomgang av fakta og myter om Kasakhstan.

OPPRØRER KASAKHSTAN: Liksom-kasakhstaneren Borat Sagdiyev ledet årets MTV Europe Music Awards. Nå føler flere i landet seg latterliggjort.