HOMOFILI: Jakob Oftebro er for tiden aktuell i den finske filmen «Tom of Finland» som blant annet portretterer homofil kjærlighet. Filmen handler om kunstner «Tom of Finland», eller Touko Laaksonen, som han egentlig het. Video: NFK / Another World Entertainment Vis mer

«Tom of Finland»

Bare søsteren visste om Tom of Finlands hemmelighet

Touko Laaksonen kunne havnet i fengsel.

(Dagbladet): Filmen «Tom of Finland» handler om den legendariske tegneren Touko Laaksonen (1920-1991) som tegnet et kunstnerisk og særegent homoerotisk univers under signaturen ved samme navn.

FOTOGRAFISK: Touko Laaksonen tegnet homoerotiske blyanttegninger gjennom 40 år. Foto: Another World Entertainment
FOTOGRAFISK: Touko Laaksonen tegnet homoerotiske blyanttegninger gjennom 40 år. Foto: Another World Entertainment Vis mer

I etterkrigstidens Finland ble homofile klassifisert som psykisk syke, svake og feminine. Det var i denne verdenen full av fordommer at Laaksonen skapte homoerotisk kunst, skriver svenske Aftonbladet.

Ulovlig homoseksualitet

Laaksonens bilder avbilder ofte velbygde og lærkledde menn med motorsykler, eller menn kledd i sjømannsuniformer og som er involverte i seksuelle handlinger.

Å tegne disse tegningene, som Laaksonen gjorde gjennom 40 år, var ikke risikofritt etter traileren til filmen, som kommer 6. oktober, å dømme:

«Du kan komme i fengsel for dette», får Laaksonen høre.

KUNSTNEREN: Touko Laaksonen. Foto: Wikimedia Commons
KUNSTNEREN: Touko Laaksonen. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

I Finland ble homofili avkriminalisert i 1971. Fram til 1999 var det forbudt å oppfordre til homofile aktiviteter - ikke helt ulikt Russlands nåværende antihomo-lov, skriver svenske Expressen.

Finland fikk ingen kjønnsnøytral ekteskapslov før i 2014. Laaksonen kom heller aldri ut av skapet til sin finske familie, verken som homofil eller som mannen bak signaturen «Tom of Finland». Søsteren var den eneste som kjente til hans hemmelighet.

De nesten fotorealistiske blyant-tegningene avbildet et hypermaskulin drømmeverden. «Tom of Finland» blir beskrevet som motsatsen til det negative bildet av homofile som regjerte. Fra Laaksonens blyant ble den homofile mannen vakker og lykkelig gud med rett til å ligge med hvem han ville. Ifølge Björn Barr i Expressen skapte Laaksonen en frisone av kåthet og glede.

Det er ingen overdrivelse å påstå at kunstneren hadde en fascinasjon for det mannlige lem, som fikk en sentral posisjon i mange av bildene. I utstillingen «Tom of Finland: The pleasure of play» kan man telle 233 stykker.

«Tom of Finland var - og er - dyp politisk kunst. Å redusere fortellingen om homoverdens kanskje fremste kunstner til en kontekstløs lærmummi er å gjøre vold på sin kulturarv», skriver Barr.

- Før sin tid

I 2014 ble «Tom of Finlands» blyanttegninger å se på frimerker i hjemlandet. Noe som fikk internasjonal oppmerksomhet.

Den internasjonale langfilmen om Laaksonen er spilt inn i Sverige og har et budsjett på rundt 40 millioner svenske kroner. Filmen er regissert av finske Dome Karukoski, som har fått rettighetene til å bruke kunstnerens verk i filmen, skriver Aftonbladet.

På rollelisten står også norske Jakob Oftebro.

«Det er en fortelling om en mann som var før sin tid, som stod opp mot en verden som med all kraft fornektet ham retten til å åpent være seg selv - en homoseksuell mann med homoseksuelle fantasier. Men også en historie som viser hvordan et menneske kan forandre verden med kunstnerens verktøy», har regissør Karukoski tidligere uttalt i en pressemelding.