DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Bare tertefine ytringer?

Dagens hovedproblem er å trekke grensene for det sømmelige, men det vil alltid være noen som er fristet til å komme med utblåsninger og skarpe meninger.

POLITISK TAMT: Fra politikken har vi friskt i minne Listhaugs utsagn om at Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen», der det sømmelige f.eks. ville vært «å ta til gjenmæle». Det siste virker politisk tamt, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
POLITISK TAMT: Fra politikken har vi friskt i minne Listhaugs utsagn om at Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen», der det sømmelige f.eks. ville vært «å ta til gjenmæle». Det siste virker politisk tamt, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ytringsfrihet må utredes skriver Dagbladet. Slik utredning har vært gjort før. Som advokat var jeg på 1990-tallet menig medlem i daværende ytringsfrihetskommisjon, som hadde et bredt innslag av akademisk professorkompetanse med Francis Sejersted som den fremste på kirkegulvet.

Nå er komiteens innstilling innhentet av utviklingen med sosiale medier som Facebook o.s.v. Mengden av impulsive ytringer med sjikane, hat og utskjelling har utløst et behov for ny utredning. Skarpe og sjikanøse utsagn er ikke noe nytt, men nåtidas mengder av slike ytringer krever nytenkning.

På 1970-tallet hadde vi leserbrevdommen med sterkt nedverdigende omtale av pakistanere. Leserbrevet var inntatt i daværende Morgenavisen i Bergen, men avisa og redaktøren ble frifunnet.

Høyesterett la vekt på at fordommer og usaklige meninger ikke måtte stenges ute fra den offentlige debatt. Det skulle tas hensyn til de mange som savner forutsetningene for å gi sine ytringer en uklanderlig form.

Leserbrevet ville ikke blitt inntatt i noen avis i dag, noe som tyder på at ytringsfriheten er blitt litt redusert med åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer