Bare to fikk suksess ...resten floppet

Espen Lind og Secret Garden er de to eneste lyspunktene i det som skulle bli det store gjennombruddsåret for norsk pop i utlandet. Mange andre sto klar i startgropa - og ble der.

Utgivelsen av Sissel Kyrkjebøs første plate på mange år skulle ha høy prioritet over hele verden i år, men er nå utsatt enda ett år. Andre halvår 1999 skal den viktige internasjonale utgivelsen til Sissel etter planen sendes ut på markedet.

Secret Garden selger

- Vi har lykkes med Sissel over flere år, og Secret Garden er kommet langt. Det er ingen snarveier her. Det er derfor naturlig at de andre artistene er der de er, mener eksportansvarlig Yngve Næss i PolyGram og sikter til blant andre The Tuesdays, D'Sound og Unni Wilhelmsen.

- Vi hadde håpet at vi ville få til mer med Tuesdays, innrømmer Næss. Til tross for Billboard-plassering har det ikke skjedd noe mer i USA. En ny singel slippes i Europa 1. februar.

Secret Garden er fortsatt den største norske salgssuksessen i utlandet, nå med et salg på én million eksemplarer av «Songs From a Secret Garden» og 500 000 eksemplarer av «White Stones».

Den tredje plata til duoen Rolf Løvland og Fionnuala Sherry er under innspilling, med tanke på utgivelse i mars.

Espen selger

Espen Lind har passert 400 000 i samlet salg for «Red», hvorav over 300000 i utlandet. I tillegg har han solgt over en halv million eksemplarer av singelen «When Susannah Cries», 200 000 av dem i Tyskland. Espen er også representert på flere forskjellige samleplater med et samlet salg på mellom seks og åtte millioner eksemplarer. Hans første plate, «Mmm... Prepare to Be Swayed» stoppet på 6 000 solgte i Norge...

Etter å ha reist verden rundt et par ganger, konsentrerer Espen seg nå om å jobbe i studio med oppfølgeren til «Red». Fredag tar han imidlertid turen til Oslo Spektrum for å synge en helt ny låt under Nobelkonserten.

- Espen har først og fremst bevist at han har sine beste år foran seg, sier markedssjef Helge Barra i plateselskapet Universal. Han er fornøyd, ikke minst når det gjelder antall solgte enheter. Men han mener det er enda viktigere at Espen gjennom beinhard jobbing har etablert et navn i utlandet, og dermed har lagt et godt grunnlag for videre satsing.

Boine og Bugge

Takket være hektisk turnévirksomhet har også Mari Boine lagt et bra grunnlag i Europa, selv om hun ikke har klart å nærme seg salgskurvene til Espen. Hennes to foregående plater er gått ut i mellom 50 000 og 70 000 i Europa, og de første 10 000 eksemplarene av «Balvvoslatjna - Room of Worship» forsvant raskt i Tyskland.

Jazzmannen Bugge Wesseltofts siste plate gis ut i Europa i februar i 1999, og det blir to turneer i Tyskland.

<B>VINNERE:</B> Espen Lind og Secret Garden er de to suksessene i utlandet. Mange skulle lanseres, men ikke alle fikk oppmerksomhet.