Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bare tull at pappa hadde en romanse under krigen

Sønnen til krigshelt sier NRK-serien «Kampen om tungtvannet» tar feil av farens kjærlighetsliv.

FAREN OG KONGEN: Leif Tronstad jr. sier han «Kampen om tungtvannet» er en god serie, men at de tar feil om farens kjærlighetsliv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAREN OG KONGEN: Leif Tronstad jr. sier han «Kampen om tungtvannet» er en god serie, men at de tar feil om farens kjærlighetsliv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Søndag har NRKs «Kampen om tungtvannet» premiere på statskanalen.

Dramaserien har kosta 75 millioner kroner og forteller historien om bombekappløpet som kunne ha endret krigens utfall - med sabotasjen mot tungvannsanlegget på Rjukan som naturlig klimaks. 

Espen Klouman Høiner har rollen som vitenskapsmann og motstandshelt Leif Tronstad. Fra London orkestrerte han blant annet tungtvannsaksjonen og fikk Krigskorset som belønning. 

- Hadde ikke tid til damer I «Kampen om tungtvannet» oppstår det romantikk mellom Tronstad og kollega Julie Smith, spilt av den britiske tv-stjerna Anna Friel. Den romansen sier Tronstads sønn, Leif Tronstad jr., bare er oppspinn fra NRKs side:

- Det er ingen sannhet i at far hadde en romanse mens han var i London. Det er bare tull, sier han.

Leif jr. var fire år da krigen brøt ut. Krigsårene tilbragte han sammen med mor og storesøster i Oslo mens faren kjempet for et fritt Norge fra London. I voksen alder har han brukt mye tid på å studere farens motstandskamp. 

- Han hadde jo ikke tid til damer! Ikke fordi han var en munk, det har jeg ingen interesse å male ham som, men jeg vet at han var så overarbeida i krigsåra at det ikke var tid til sånt. I dagbøkene hans står det heller ingenting om kvinnelige bekjentskaper utover på profesjonell basis, sier Tronstad jr. om faren.

Også tidligere har det vært problemer rundt historiske filmer i Norge. Herman Watzingers etterlatte reagerte kraftig på måten eventyreren ble framstilt på i «Kon-Tiki».

Brev til mor - Jeg har også lest brevene han skrev hjem til mor, og de vitnet ikke akkurat om at han hadde noen andre i kikkerten, legger han til.

Fra London iverksatte Leif Tronstad sr. flere titalls operasjoner i Norge, og var i tett dialog med kompani Linge, Max Manus og Gunnar «Kjakan» Sønsteby i krigsårene. I Sandvika ble det i 1973 reist en bauta i hans minne i 1973, avduket av kong Olav. 

Tronstad jr. har jobbet tett med produksjonen av «Kampen om tungtvannet», og sier han liker det han har sett av serien, og roser Klouman Høiners tolkning av hans far. Junior sier også at han ikke er bekymra for farens ettermæle. 

- Det er klart de måtte bake inn litt snadder i serien, det forstår jeg godt. Slik er det vel man lager god tv. Men folk som ser på må huske å skille fakta fra underholdning. Og som underholdning er dette veldig bra, så jeg er positiv til serien som helhet, sier han. 

«Kampen om tungtvannet» er regissert av Per Olav Sørensen, som også laget tv-suksessen «Halvbroren». 

- Vår research sier noe annet enn det Leif Tronstad jr. gjør, sier Sørensen. 

Sannsynlig romanse - Det er klart vi har gjort våre undersøkelser og lest oss opp på personene vi har med i serien. Og det er helt plausibelt at Leif Tronstad kan ha hatt en flamme mens han var i London.

- Men Tronstads romanse i serien er jo en fiktiv person?

- Ja, men Julie Smith er satt sammen av to virkelige kvinner som arbeidet med tungtvannsarbeidet i London. Det var ikke uvanlig at norske militære stasjonert i utlandet hadde lokale flammer, svarer Sørensen. 

Regissøren er allikevel nøye på å understreke at «Kampen om tungtvannet» ikke er noen serie om romantikk. 

- Vi overdriver ikke, det er ingen stor romantisk historie vi setter i stand mellom Tronstad og Smith. Serien handler overhodet ikke spesielt mye om den, sier han. 

Sørensen utelukker at man har skapt en romanse for seernes skyld. 

- Det var ikke slik at vi leita etter en gnist eller en kjærlighetshistorie. Men vi hadde jo et enormt kvinneunderskudd i serien, så de damene vi har med, de har vi også gitt store roller, innrømmer han.

- Ikke såpe-tv Sørensen får støtte fra prosjektredaktøren i NRK, som har brukt rikelig med lisenskroner på serien.

- Vi tegner ikke et bilde av at Tronstad som inkluderer snuskete utroskapshistorier, men en spennende relasjon mellom Tronstad og Julie Smith, sier Tone Rønning til Dagbladet.

Hun sier det er vanskelig å vite helt sikkert hva som skjedde og ikke skjedde mellom personene i serien, og minner om «Kampen om tungtvannet» er en dramaserie.

- I de offentlige rom holder vi oss til det historisk korrekte, og vi holder oss langt unna såpesjangeren. Jeg er forberedt på at det vil være ulik oppfatning om hva som var den absolutte sannhet fra mennesker som har vært tett på de historiske begivenhetene, fordi de har noe forskjellig perspektiv, avslutter hun.

Serien har premiere på NRK1 søndag kveld. 

- HADDE IKKE TID: Leif Tronstad jr. sier faren ikke hadde tid til noen romanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HADDE IKKE TID: Leif Tronstad jr. sier faren ikke hadde tid til noen romanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer