Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Barn arver ikke bare gener, men også miljøet, mobiltelefoner, dataspill og et formidabelt sukkerinntak

Den britiske sukkeravgiften er en veldig viktig seier for barns helse. Kanskje Norge kommer etter?

GLEDELIG:  Jeg synes dette er en gledelig dag. Ikke fordi jeg synes at det er flott med mer skatter og avgifter, men fordi dette er en meget fornuftig skatt som i tillegg øremerkes til noe positivt, skriver kostholdsguru og lege, Fedon Lindberg. 

Foto: Torbjørn Grønning
GLEDELIG: Jeg synes dette er en gledelig dag. Ikke fordi jeg synes at det er flott med mer skatter og avgifter, men fordi dette er en meget fornuftig skatt som i tillegg øremerkes til noe positivt, skriver kostholdsguru og lege, Fedon Lindberg. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias finansminister George Osborne innfører sukkerskatt på brusindustrien som en del av 2016 budsjettet. Avgiften vil bli pålagt direkte på brusprodusenter i stedet for på forbrukerne. Brusprodusenter vil bli beskattet i henhold til volumet av den sukkerholdige drikker de produserer eller importerer.

Da han presenterte tiltaket sa Osborne at fem år gamle barn spiser sin kroppsvekt i sukker hvert år, og eksperter spår at innen en generasjon kan mer enn halvparten av alle gutter og 70 prosent av jenter i landet være overvektige.

Jeg synes dette er en gledelig dag. Ikke fordi jeg synes at det er flott med mer skatter og avgifter, men fordi dette er en meget fornuftig skatt som i tillegg øremerkes til noe positivt og ikke forsvinner som en til ekstra inntekt for Staten.

Barn som blir født i vår verden arver ikke bare foreldrenes gener. De arver også miljøet, mobiltelefoner, dataspill og et formidabelt sukkerinntak. Det er da også barna som viser i dag den grusomme effekten av det høye sukkerforbruket, både i industriland og ikke minst i utviklingsland. Sukkerinntaket blant barn er vesentlig høyere enn hos voksne også i Norge og barneovervekt er betydelig og bekymringsfull.

Den engelske upopulære beslutningen er en veldig viktig seier for barns helse. Ikke bare vil denne avgiften på sukkerholdige drikker oppfordre folk til å velge sunnere drikker, men den sender ut et bredere budskap om behov for å kutte ned på sukker, og for bedrifter å redusere sukker i sine produkter. Sukkerforbruket i Norge er vesentlig høyere enn ti prosent av daglig energiinntak - det  myndighetene anbefaler som øvre grense. Og enda høyere enn det WHO nå anbefaler, nemlig fem prosent.

Vil denne skatten alene løse problemet? Trolig ikke, det vil være behov for ytterligere tiltak, ikke minst når det gjelder hvordan usunn mat markedsføres både på nett, medier og i butikk. Vi har nettopp opplevd en fullstendig meningsløs og kritikkverdig påskegodteri-priskrig i Norge, med hamstring av svære mengder godteri fra butikkhyllene som resultat. Meny var den eneste kjeden som sto imot fristelsen å delta i krigen, en klok og prisverdig beslutning.

Det er fullt mulig å endre matvarer slik at sunne naturlige alternativer til sukker anvendes, som verken bidrar med kalorier eller med stor blodsukkerstigning. Alle disse søtningsalternativer er i dag vesentlig dyrere enn sukker. Den eneste måten de kan bli brukt i større grad, er hvis sukker blir vesentlig dyrere. Ikke minst blir merking og bredere distribusjon av sunnere og mer bærekraftig mat viktig framover.

Den britiske sukkerskatten er et resultat av press fra flere samfunnsgrupper. Fagfolk fra The National Obesity Forum mente at en 50 prosent skatt på sukker kunne endre dramatisk hva folk spiser og drikker. Tilsvarende har Britisk Folkehelseinstitutt foreslått en 20 prosent sukkerskatt.

Norske fagfolk har også anbefalt en sukkerskatt på brus i en årrekke og vist til forskning som bekrefter sikre positive effekter på folkehelsen, men det har ikke vært politisk vilje til å innføre den. Kanskje blir det lettere nå å følge Storbritannias eksempel?

Egentlig bør det innføres en bred sukkerskatt på alle matvarer og drikkevarer med høyt innhold av tilsatt sukker, ikke bare brus, mener jeg.

Det vil være et svært viktig og virkningsfullt tiltak for å bedre folkehelsen generelt og barnas helse spesielt.

Innlegget er opprinnelig postet på Fedon Lindbergs blogg.

Hele Norges coronakart