Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barn av sin tid?

Kan vi gjøre Eilert Sundt (1817- 1875) ansvarlig for den norske statens overgrep mot taterne? Kan vi vurdere det han skrev om denne folkegruppa for 150 år siden, med vår tids moralske målestokk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett for oss alle å vise vår høyere moral ved hjelp av utvalgte sitater fra hans gulnede tekster. For ham, som for de stortingsbøndene som finansierte hans forskning, var de reisende i utgangspunktet et avvikerproblem, en plage, omtrent som vi ser på visse slags kriminalitet. Men med dette som utgangspunkt var han likevel i stand til å skape kunnskap om dette folket, kunnskap som mange, også de reisendes etterkommere, kan ha utbytte av den dag i dag. Noen av hans konklusjoner har vist seg å være feilaktige. Det er et ettermæle som han deler med de fleste kreative forskere.

Kulturhistoriker

Bodil Stenseth har skrevet ei god, lettlest bok om den norske samfunnsvitenskapens grunnlegger. Den har det til felles med gode romaner at den holder leserens interesse fast fra første til siste side.

Sundt var ikke bare sosiolog, men langt på vei også vår viktigste og mest allsidige kulturhistoriker på 1800-tallet. Mens de fleste som studerte allmuekulturen, nøyde seg med å beskrive dens former, som dekorative mønstre, båttyper og hus, viste Sundt sin originalitet gjennom studier av de prosessene som hadde frambrakt slike former. Slik sett var han langt foran sin tid. Teologen fikk i om lag 20 år høve til å reise og skrive. Så kom han på kant med Stortinget og måtte ta et prestekall de siste åra av sitt liv.

Leservennlig

Om en sammenlikner denne Sundt-biografien med H.O. Christophersens fra 1962, er det lett å se at Bodil Stenseths er den mest velskrevne og leservennlige.

Det har vært sagt mye positivt om Eilert Sundt, men spennvidden i skjellsord er enda større. Han var utsatt for rasende angrep fra kondisjonerte embetsmenn i sin samtid, som mislikte hans «bortforklaringer» av allmuens skittenferdighet og dårlige moral, og av stortingsbøndene fordi han kastet bort skattebetalernes penger på reiser og bokskriving som verken førte til mindre fanteplage eller til bedre fjøsstell. Så seint som i vår er han i avisene blitt skjelt ut som nasjonalistisk skurk, rasist og «arbeiderhater».

Sundts bysosiologi

I Bodil Stenseths bok finner vi gode eksempler på at tidas ideologiske klima langt på vei bestemmer hvordan Eilert Sundt - som andre - leses, vurderes og anvendes. Gjengivelsen av hovedpunktene i Sundts Christiania-studier viser at også biografen er et barn av sin tid, som hennes tema var det: Hun tar med sitater som eksponerer byen som «Civilisationens Arnested», og som forteller at de som var født i Christiania, stort sett var mer opplyste enn de fattige og uvitende innflytterne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!