Barn bak lås og slå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ideen om særfengsel for unge er i dag nesten nøyaktig 80 år gammel. Den 1. juni 1928 ble «Lov om oppdragende behandling av unge lovovertredere», arbeidsskoleloven, vedtatt. Loven sa at unge lovbrytere skulle gis særlig oppdragende behandling i arbeidsskole. Gjennom yrkesopplæring og pedagogisk/psykologisk behandling skulle de unge oppdras til å innta konstruktive roller i samfunnet. Fordi det skulle dreie seg om opplæring og behandling, skulle dom til arbeidsskole ikke kalles straff. Anstalten skulle være åpen. Oppholdet skulle være lenger enn en tilsvarende fengselsdom fordi behandlingen kunne ta lengre tid.

Arbeidsskolen på Berg ble åpnet i 1951. Temmelig snart viste det seg at forsøket var mislykket. Arbeidsskoleelevene rømte mye mer enn ventet. Det førte til opprettelsen av to lukkede avdelinger, en på Sem og en i dagens Oslo fengsel. Tilbakefallet var skyhøyt, noe som ble grundig dokumentert i en stor undersøkelse av psykolog Kåre Bødal. Det hele ble så pinlig at ble Arbeidsskolen nedlagt i 1965.

Men Arbeidsskolen gjenoppsto straks, med hjemmel i ungdomsreaksjonsloven av 9. april 1965, under navnet «Ungdomsfengsel». Dom til ungdomsfengsel, i motsetning til den gamle arbeidsskoledommen, ble kalt «straff», minstetida var noe kortere enn i arbeidsskole og varetektsopphold ble fratrukket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer