DEBATT

Barn blir salgsvarer

Barns rettigheter overses av Amnestys vedtak om å avkriminalisere sexkjøp.

UTNYTTELSE: Å erstatte ordet «prostitusjon» med «sexarbeid» gir signaler om at dette er et hvilket som helst arbeid, mens det for mange begynte med seksuell utnyttelse og fortsetter å være det livet ut, skriver artikkelforfatterne. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix
UTNYTTELSE: Å erstatte ordet «prostitusjon» med «sexarbeid» gir signaler om at dette er et hvilket som helst arbeid, mens det for mange begynte med seksuell utnyttelse og fortsetter å være det livet ut, skriver artikkelforfatterne. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi lever i en verden der millioner av barn utnyttes seksuelt. Dagbladet har den siste tiden gitt barn som utnyttes til prostitusjon en stemme gjennom dokumentarserien «Skyggebarna». Parallelt pågår det igjen en debatt rundt legalisering av sexkjøp og begrepsbruken rundt prostitusjon. Amnestys vedtak om avkriminalisering av sexkjøp gir støtte til å oppheve sexkjøploven. Rapporten bak vedtaket har blitt sterkt kritisert fra flere hold, som beskrevet i Dagbladet 6. juli.

«Skyggebarna» berører de aller fleste av oss. Det er lett å finne en felles oppslutning rundt viktigheten av å forebygge menneskehandel med barn. Motsetningene er mye større i debatten knyttet til Amnestys vedtak og retorikken rundt prostitusjon.

Verden er full av diskriminerende strukturer som kaster skygger over barn som misbrukes. Overalt utnyttes de på gata, på bordeller, i andres hjem, i sine egne hjem, på nattklubber. De vokser opp i sexindustrien. Ofte blir de værende der som voksne. Mange av disse barna er nå blant dem som Amnesty kaller sexarbeidere.

Begrepet «sexarbeid» kamuflerer den iboende utnyttelsen i sexindustrien. Å erstatte ordet «prostitusjon» med «sexarbeid» gir signaler om at dette er et hvilket som helst arbeid, mens det for mange begynte med seksuell utnyttelse og fortsetter å være det livet ut. Denne begrepsbruken, sammen med Amnestys ønske om å avkriminalisere sexkjøp, kan ha alvorlig innvirkning på unge i Norge som er sårbare for å bli påvirket av det sosialt aksepterte. Den seksualiserte kulturen forsterker sårbarheten. En signaleffekt som uttrykker at det å kjøpe sex bør være lov, kan øke etterspørselen etter prostitusjon, noe som innebærer mer menneskehandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer