Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Barna i Moria

Barn dør på din vakt, Erna

Lever Nansens ånd og hjertevarme i den nye regjeringa, Hareide, Søreide og Solberg?

TRYGGHET, BARE FOR NOEN?: Barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Var det ikke slik? Det gjelder vel ikke bare noen få barn? Barn er barn, selv når de er flyktninger, skriver innsenderne. Foto: Valery Sharifulin / TASS / Sipa / NTB Scanpix
TRYGGHET, BARE FOR NOEN?: Barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Var det ikke slik? Det gjelder vel ikke bare noen få barn? Barn er barn, selv når de er flyktninger, skriver innsenderne. Foto: Valery Sharifulin / TASS / Sipa / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Når man har holdt hendene til en skjelvende tiåring som gråter og sier hun vil dø fordi hun ikke orker være redd mer, glemmer man det aldri. For oss fødte det en lovnad om at vi skulle gjøre vårt for at hun, og de andre tusenvis av barna som forkommer i våre ferieparadis, skulle finne trygghet. For barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Var det ikke det du sa, Søreide? Det gjelder vel ikke bare noen få barn? Barn er barn, selv når de er flyktninger.

På Europas dørstokk sitter 12.000 barn og lurer på hvor tryggheten ble av. Den de flyktet for å finne og trodde de hadde vunnet da de nådde vårt kontinent med livet i behold. Nå er de kronisk redde. Bare i leiren Moria på Lesvos i Hellas har tre mennesker dødd så langt i år på grunn av konflikter og uro. En liten baby døde av diare i oktober og en ungdom ble drept i august.

KALDT: Barn i Moria-leiren varmer seg ved et bål. Forholdene i leiren er nå på bristepunktet. Foto: Aris Mesinis / AFP / NTB Scanpix
KALDT: Barn i Moria-leiren varmer seg ved et bål. Forholdene i leiren er nå på bristepunktet. Foto: Aris Mesinis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er politisk styrt at leirene er blitt slik de er. Som utenriksminister kjenner du situasjonen godt, Søreide. Du vet at det bor 19.184 mennesker i Moria, der det burde bo knappe 3000. At toalettene er så skitne at unger spiser så lite de kan for å slippe å gå dit. At køen for å få mat er opp til 4 timer lang. At skolegang er fraværende. At det aller meste som finnes av helsehjelp og aktiviteter er overlatt til de frivillige organisasjonene. Vi vet at betingelsene i leiren har vært på Europas dagsorden gjentatte ganger. Og likevel endres ingenting.

Dersom dette hadde vært forårsaket av en tsunami eller et jordskjelv, ville vi som verdenssamfunn sendt inn kriseteam. Sørget for at barn slipper å sove med papplater som madrass når temperaturen kryper ned mot null. Sørget for tilgang til dusj og do. Vi ville bistått med helsehjelp til vi visste at folk var trygge og lokale myndigheter har noe å tilby.

Er det fordi de er flyktninger vi ikke hjelper bedre enn dette, Søreide?

Greske myndigheter har fått betydelige midler fra EU for å håndtere strømmen av flyktninger. Og norske myndigheter har så langt toet sine hender og sagt at dere har gjort nok. Men det er vel dette det kan stilles spørsmålstegn ved når små barn skader seg selv som reaksjon på betingelsene? Når over 140 barn med kroniske lidelser ikke får adekvat helsehjelp på Lesvos? Når nyfødte babyer sover i telt det regner rett inn i?

For oss som har vært der, er det mer enn tydelig at det gjøres langt fra nok. Enten får greske myndigheter for lite støtte av de andre europeiske landene – herunder Norge – eller så bruker de pengene feil. Så langt har 600 millioner av det norske EØS-midlene blitt tilbakeført til Norge, og selv etter gjentatte henvendelser har vi ikke fått en redegjørelse verken for hva pengene har gått til eller hvorfor så store summer blir tilbakeført.

Det kommer betingelser med de midlene man gir Hellas, og det forplikter giverne også. Forplikter å sikre at de som er tiltenkt hjelpen faktisk får den. Det får de ikke nå. Så lenge Moria, Europas største flyktningleir, er et helvete på jord, blir det ansvarsfraskrivelse å si at man «har gjort nok». Å lene seg tilbake med hendene i fanget mens lidelsene pågår, er ikke Norge verdig.

For som du så godt skrev det på Facebook 31. august i fjor, Hareide, må ikke Norge tråkke på arven etter Nansen. Vi har en stolt arv å forvalte som ser ut til å forvitre mer og mer når det kommer til dagens flyktninger. Men nå som du er blitt en av landets mektigste personer, velger vi å tro at regjeringen din vil følge den sterke oppfordringen du ga oss alle; om «å strekke ut ei hånd».

Det er derfor vi, med stor spenning og forventning, gleder oss til å se hvordan regjeringen skal strekke ut ei hånd for at barna i Moria skal kjenne seg trygge igjen.

Vi forventer at Norge skal være en aktiv pådriver for at menneskerettighetene overholdes i europeiske flyktningleirer, og at grunnleggende behov blir dekket. Slik det ser ut nå, er evakuering av de mest sårbare – barna og deres familier – den eneste kortsiktige løsningen. På lang sikt må gode, felleseuropeiske løsninger på plass.

Dere er mange i den nye regjeringen som har vist at dere har hjertet på rett sted. Nå håper vi dere følger opp å vise at dere også har ryggrad og styrke til å gjøre hva som trengs. Selv om det er vanskelig – og kanskje upopulært.

Vi håper at du også denne gangen går på badet, Søreide, og i det stille sier «vi holder på, vi holder på», slik du gjorde med familien som ble evakuert fra Syria.

Slik at flyktningbarna i Hellas kan bli tørre på føttene igjen, og få legge seg i en varm seng. Slik at de kan slippe å hutre i gjørme og kø før de kan få noe å spise. De trenger skolegang og nødvendig helsehjelp, og slippe å ha adresse i overfylte leire en Syden-flytur unna oss. Disse barna må få tryggheten tilbake og en følelse av at livet er noe som er verd å leve.

For «vi kan ikke risikere at barn dør på vår vakt», som du sa, Erna Solberg. Men det skjer allerede, barn dør i disse leirene og det er på din vakt, statsminister.

Vi tror dere vet det vi vet; at betingelsene i leirene er en låst situasjon som bare kan løses av det politiske fellesskapet. Ingen land i verden kan håndtere dette alene, heller ikke Hellas. Så hjelp dem, snakk med de andre landene, begynn med løsningen for å evakuere og bestem dere for veien videre underveis. Dette er deres bord og dere sitter med alle nøklene. Vis at den politiske makten dere har kan brukes til å gjøre godt. Til å gjøre det rette.

I Nansens ånd.

KOM I LAND: En båt med migranter ankom en av de mest folksomme strendene i Cadiz i Spania. Video: AP Vis mer