DEBATT

Debatt: Moria

Barn dreper barn i europeiske flyktningleirer

Forrige lørdag, den 24. august, skjedde det vi i Dråpen i havet lenge har fryktet. Drap ble begått i Moria, en av Hellas' mest overfylte flyktningleirer.

KLARER IKKE MER: FN krever at greske myndigheter evakuerer barn fra Moria til trygge alternativer. Men å kreve ytterligere fra et land som står med brukket rygg, hva asylmottak angår, kommer man ingen vei med. Når skal FN kreve at resten av Europa redder livet til disse barna, spør innsenderen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix
KLARER IKKE MER: FN krever at greske myndigheter evakuerer barn fra Moria til trygge alternativer. Men å kreve ytterligere fra et land som står med brukket rygg, hva asylmottak angår, kommer man ingen vei med. Når skal FN kreve at resten av Europa redder livet til disse barna, spør innsenderen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det som gjør mest vondt er å vite at fem barn var direkte involvert i hendelsen. En av de ble drapsmann. En annen ble arrestert og siktet som medskyldig. En ble drept. To ble skadet. De var alle 14–15 år gamle og på flukt helt alene fra verdens farligste land, Afghanistan. Drapet fant sted inne i leirens «safe zone», ironisk nok. I virkeligheten er det lite som er «safe» for barn alene på flukt som kommer til disse leirene.

I fjor høst krevde Leger uten grenser at mennesker måtte evakueres fra Moria-leiren. Da var leiren overfylt med ca. 9000 innbyggere. De viste til vold, traumer, selvmordsforsøk, særlig blant de yngste. De viste til mangel på helsehjelp og sanitærforhold.

Ingenting har blitt bedre siden i fjor høst. Absolutt ingenting! I Moria bor det nå 10.000 mennesker og antallet øker hver eneste dag. Antallet flyktninger som kommer til Hellas er rekordhøyt. I juli ble det registrert over 5700 nye mennesker på flukt inn til landet. Det høyeste tallet siden EU-Tyrkia avtalen trådte i kraft i mars 2016. August ligger an til å nå omtrent samme antall.

Kvinner og barn utgjør 60 prosent, og landet har nå totalt ca. 90.000 flyktninger, hvor de fleste venter på behandling av sin søknad, eller å få komme til intervju. I skrekkleiren Moria er det bare én lege til å håndtere akutt syke eller skadete.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer