KLARER IKKE MER: FN krever at greske myndigheter evakuerer barn fra Moria til trygge alternativer. Men å kreve ytterligere fra et land som står med brukket rygg, hva asylmottak angår, kommer man ingen vei med. Når skal FN kreve at resten av Europa redder livet til disse barna, spør innsenderen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix
KLARER IKKE MER: FN krever at greske myndigheter evakuerer barn fra Moria til trygge alternativer. Men å kreve ytterligere fra et land som står med brukket rygg, hva asylmottak angår, kommer man ingen vei med. Når skal FN kreve at resten av Europa redder livet til disse barna, spør innsenderen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Moria

Barn dreper barn i europeiske flyktningleirer

Forrige lørdag, den 24. august, skjedde det vi i Dråpen i havet lenge har fryktet. Drap ble begått i Moria, en av Hellas' mest overfylte flyktningleirer.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Trude Jacobsen
Trude Jacobsen Vis mer

Det som gjør mest vondt er å vite at fem barn var direkte involvert i hendelsen. En av de ble drapsmann. En annen ble arrestert og siktet som medskyldig. En ble drept. To ble skadet. De var alle 14–15 år gamle og på flukt helt alene fra verdens farligste land, Afghanistan. Drapet fant sted inne i leirens «safe zone», ironisk nok. I virkeligheten er det lite som er «safe» for barn alene på flukt som kommer til disse leirene.

I fjor høst krevde Leger uten grenser at mennesker måtte evakueres fra Moria-leiren. Da var leiren overfylt med ca. 9000 innbyggere. De viste til vold, traumer, selvmordsforsøk, særlig blant de yngste. De viste til mangel på helsehjelp og sanitærforhold.

Ingenting har blitt bedre siden i fjor høst. Absolutt ingenting! I Moria bor det nå 10.000 mennesker og antallet øker hver eneste dag. Antallet flyktninger som kommer til Hellas er rekordhøyt. I juli ble det registrert over 5700 nye mennesker på flukt inn til landet. Det høyeste tallet siden EU-Tyrkia avtalen trådte i kraft i mars 2016. August ligger an til å nå omtrent samme antall.

Kvinner og barn utgjør 60 prosent, og landet har nå totalt ca. 90.000 flyktninger, hvor de fleste venter på behandling av sin søknad, eller å få komme til intervju. I skrekkleiren Moria er det bare én lege til å håndtere akutt syke eller skadete.

Mange må vente 3–4 år for å få komme til første intervju. Kjenn litt på akkurat det! Du har fått et tidspunkt og et oppmøtested fire år fram i tid. I mellomtida får du tilbud om å råtne bort i en overfylt flyktningleir. Der kan du stå i kø i 4 timer for hvert måltid, og er du heldig får du både en agurk, litt tørt brød og et egg til middag. Du og din familie må dele telt med totalt fremmede og hvert toalett deles med 100 andre personer. Kan tenkes du ikke engang får et telt, men må slå opp en presenning og legge deg og dine barn rett på bakken. Der ligger dere, lett tilgjengelige for både rotter, kakerlakker og slanger.

Er du heldig, får barna dine et uformelt undervisningstilbud gjennom en av de frivillige NGOene på stedet. De fleste får ingen tilbud i det hele tatt. Det er store mørketall hva angår barn som bare forsvinner og ingen har kapasitet til å følge det opp.

Man forventer at alle de store, etablerte hjelpeorganisasjonene kommer på plass når flyktningleirer på vårt eget kontinent omtales som noen av verdens verste. Slik er det dessverre ikke. Det er jo geografisk nært og burde vært mulig å få til. Både Røde Kors, Flyktninghjelpen, Redd Barna og andre humanitære kjemper er sårt savnet.

I dag er den lille frivillige organisasjonen Dråpen i Havet, den eneste norske aktøren inne i Moria flyktningleir, og leirene i Hellas for øvrig. Vi jobber også inne i nettopp «Safe Zone» for å bidra til en rolig stemning og tilby barna positive aktiviteter. Drapskvelden, lørdag, var våre feltarbeideres frikveld. Flere små, norske NGOer og initiativ bidrar også med viktig hjelp utenfor andre leirer i Hellas. Nå trenger vi også de store på banen.

FN krever at greske myndigheter tar grep og evakuerer barna til trygge alternativer. Men hvilke trygge alternativer gjenstår når også alle barnehjem i Hellas er overfylt? Når skal FN kreve at resten av Europa redder livet til disse barna? Å kreve ytterligere fra et land som står med brukket rygg, hva asylmottak angår, kommer man ingen vei med.

Og mens det går mot en ny høst, og ALLE fraskriver seg ansvaret, blir altså barn drept av barn, foran øynene på andre barn som allerede sliter med store traumer. Fra våre feltkoordinatorer som akkurat nå er på vei inn i «Safe Zone» meldes det at «I dag er vårt nærvær i leiren viktigere enn noensinne»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer