Barn er rare

Da Odd Børretzen var liten traff han Jesus...med en sprettert. Frida var mest opptatt av at mamma måtte få seg en mann. Herman er elleve år og skalla. Hvilken synes du er den beste oppvekstfilmen?

I dag var det premiere på «Da jeg traff Jesus...med sprettert», filmen om Odd Børretzens barndom. Her kan vi følge Oddemanns oppvekst på landet rett utenfor Oslo. Han har ikke lyst til å bli voksen, og er ikke er noe særlig til å treskjære ut tissefanter. Men veien til Nordpolen, den kan Oddemann.

Oppvekst på film gleder, sjarmerer og rører kinogjengere i en rekke filmer. Dagbladet.no har samlet et knippe med det felles at voksenlivet er usannsynlig langt borte. Hva er din favoritt?

My Girl

Mamma er i himmelen og pappa driver begravelsesbyrå. Ikke rart Vada tenker på døden. Men hun er heldig. Hun har en venn som forstår.

Nostalgifaktor: Vadas første kyss.

Mitt liv som hund

Mamma har tuberkulose og pappa losser bananer rundt ekvator en plass. Det er 1959 og Sveriges Ingemar Johansson blir verdensmester i boksing. Tolvåringen Ingemar heter også Johansson til etternavn. Han hjelper til hjemme så godt han kan. Og samler på rare fakta. Når navnebror banker verdensmester Floyd Patterson i ringen, tar Ingemar steget inn i de voksnes verden.

Nostalgifaktor: En nysgjerrig Ingemar, en kunstmaler og en naken kvinne.

Ti kniver i hjertet

Pappa er i flyttebransjen. Derfor må Otto være hjemme i sommerferien, fordi det er mye å gjøre for flyttefolk om sommeren. Otto kjeder seg. Han vil være en av gutta, men det vil ikke de. Plass på fotballaget kan han også glemme. Så dukker Frank opp som en svart Engel.

Nostalgifaktor: Otto og Franks fryktinngytende hemmelighet.

Frida

Mamma trenger en mann og det skal Frida fikse. Men hva de guttene Frida selv treffer? Og hva med Fridas hjerte?

Nostalgifaktor: Frida og kjæresten til storesøstera.

Pelle Erobreren

Pappa Lassefar lover Pelle frokost på senga og rosiner i svinesteiken på søndag, så fort de kommer til Danmark. Det blir ikke bedre enn i Skåne, og Lassefar bryter sammen. Men Pelle tar drømmene videre.

Nostalgifaktor: Lassefar og Pelle bundet sammen for ikke å komme bort fra hverandre.

Herman

Mamma står i butikken og pappa jobber på byggeplass. Herman er elleve år og skalla. Og han er flink til å tisse på glass.

Nostalgifaktor: Verdens største ører.