Barn fortjener ordentlige historier - også på nettbrett

En julefortelling så flat som en pepperkake.

JULEBOK: Trillingene Nanna, Nelly og Nina møter julenissen i den temmelig tamme barnebokappen «Barnas julefortelling». Illustrasjon fra appen
JULEBOK: Trillingene Nanna, Nelly og Nina møter julenissen i den temmelig tamme barnebokappen «Barnas julefortelling». Illustrasjon fra appenVis mer

ANMELDELSE: Barn fortjener ordentlige historier. Barn som leser bøker på brett fortjener også ordentlige historier. Det holder ikke å slenge inn litt pling og plong og noen animasjoner, og satse på at leserne ikke bryr seg om hvordan det hele henger sammen, så lenge bildene beveger seg litt og de har noe å trykke på.

Intensjonene bak appboka «Barnas julefortelling» er kanskje gode, men resultatet holder ikke mål.

Det handler om trillingene Nanna, Nelly og Nina — tre klin like småjenter med oppsperrede dokkeøyne og ellers uttrykksløse ansikter. Alle kledd som nissens små alver i nissekjoler og røde luer, og med bare fire fingre på hver hånd, uklart hvorfor. Fordi illustratøren synes det er søtt? Kitsch, synes jeg.

Mangler humor
Det er julaften, de kjeder seg (vi også, ganske raskt), og bestemmer seg for å lete etter julegaver inni et skap. Vips, så havner de i et vinterlandskap, der de møter julenissen og får noen gaver de ikke får åpne før kvelden. Gavene inneholder magiske snøkuler, der de kan se «eventyret» de har opplevd i reprise. Og det er det.

«Tell, don?t show» synes å være den anonyme forfatterens mantra. Alt er «eventyrlig» og «magisk». Men fortellingen er flat som en pepperkake, fullstendig fri for både humor og spenningskurve.

En av mange
Appen har noen formildende kvaliteter. Den er superenkel å bruke, har ingen «in app»-kjøp eller knapper som leder ut av fortellingen, og blar om automatisk, slik at den kan håndteres av de aller yngste.

Historien fortelles ved hjelp av animerte 3D-illustrasjoner, og tre ganger underveis kan vi trykke på brettet for å få ting til å skje (pynt juletreet, dryss stjernestøv). Men det skjer helt umotivert, og bidrar ikke på noen måte til å gjøre historien mer spennende. Ei heller 3D-illustrasjonene.

Å lage gode barnebøker er ikke lett. Likevel ser mange app-utviklere ut til å tro det. Flere barnebokapper ligger på dette nivået, og det kan virke urettferdig å henge ut én. Men slik Appstore er bygget opp, er det vanskelig for leserne å skille skitt fra kanel, og de gode appene (de finnes) forsvinner lett bak mange dårlige. Det må være frustrerende for dem som forsøker å nå ut med ordentlige fortellinger, og et stort problem for leserne.