KOMMENTARER

Mary Poppins og julenissen:

Barn har alltid elsket de strenge læremestrene i barnebøkene

Fra Mary Poppins til professor Dumbledore har de blitt ikoniske skikkelser

STRENG HELTINNE: Emily Blunt spiller tittelrollen når Disney gjenoppliver Mary Poppins i «Mary Poppins Returns». Video: Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig er det fint å erfare at år etter år som voksen ikke er nok til å gjøre deg blasert. En av årets julefilmer er «Mary Poppins Returns», basert på P.L. Travers' klassiske barnebøker, og den ga meg en liten, barnlig iling i magen ved synet av Mary som kommer seilende strunk gjennom luften, båret oppe av paraplyen sin. Det var samme følelse som den gang jeg satt støttet opp av puter på barnerommet og slukte første bok om samme dame, flere ganger. Det var følelsen av at når Mary var i hus, ville alt kunne skje.

Mary Poppins er uforutsigbar, mystisk, men ikke manipulerende. Hun er godlynt, men streng; hun formaner barna i en kontant, nesten Margrete Munthe-aktig tone, men åpner dører inn til magiske, ofte absurde steder, der hverdagslige hendelser og gjenstander blir lekent snudd på hodet. Hun er også en av mange mentorskikkelser i den klassiske barnelitteraturen som har fått ikonisk status.

I det litt engstelige Norge anno 2018, der det debatteres om barn kan håndtere en julenisse som spør om de har vært snille, er det verd å peke på hvordan mange generasjoner av barn har lest og elsket bøker der de små hovedpersonene får bryne seg litt på en voksen skikkelse som utfordrer dem til å se på seg selv eller verden med friske øyne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer