Obligatorisk: «Når jeg tar til orde for obligatorisk vaksinering, er det fordi vaksiner gir nær 100 prosent beskyttelse mot farlige sykdommer», skriver Tellevik Dahl.    Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Obligatorisk: «Når jeg tar til orde for obligatorisk vaksinering, er det fordi vaksiner gir nær 100 prosent beskyttelse mot farlige sykdommer», skriver Tellevik Dahl. Foto: Heiko Junge/NTB scanpixVis mer

Barn har rett på beskyttelse

Vaksinasjon handler om barns grunnleggende rettigheter for beskyttelse mot sykdom, en rett ingen bør nekte dem.

Debattinnlegg

14. mai 1796 satt den engelske legen Edward Jenner historiens første vaksine. Åtte år gamle James Phipps fikk dermed livslang beskyttelse mot det dødelige koppeviruset som har drept mellom 300 og 500 millioner mennesker. Så seint som i 1967 døde to millioner av sykdommen. Det trenger ikke vi å bekymre oss for lenger, i 1979 ble sykdommen erklært utryddet.

De fleste sykdommer i barnevaksinasjonsprogrammet er ikke like brutale som kopper, men alle sykdommene er innlemmet i programmet av samme grunn. De er farlige, dødelige - og fullstendig uten verdi å gjennomgå.

Når jeg, med flere, tar til orde for å vurdere obligatorisk vaksinering, er det fordi vaksiner gir nær 100 prosent beskyttelse mot farlige sykdommer. Det gjør at vaksiner kan vurderes som rett til helsehjelp slik den er definert i barnekonvensjonen, paragraf 36. Foreldre kan ifølge norsk lov ikke nekte barn medisinsk hjelp ved alvorlig sykdom. Satt på spissen kan man spørre hvor det prinsipielle skillet går mellom å «tvangsbehandle» et sykt barn, men ikke «tvangsbeskytte» det. Meslingeutbruddene kommer oftere, nærmere og de dreper. Nær 146 000 liv gikk tapt til sykdommen i 2013, og seinest i februar døde en 18 måneder gammel, uvaksinert gutt i Tyskland. En sykdom WHO trodde de skulle klare å utrydde i 2015.

Fra kontoret mitt på Rådhuset ser jeg over til Nesodden hvor 16 prosent av barna mangler vaksinene sine. Oslo ligger også under anbefalt nivå for vaksinasjon som gir flokkbeskyttelse. Foreldrene til uvaksinerte barn kan sende en takknemlig tanke til for eksempel norsk-pakistanske foreldre som drar jevnlig til landet med verdens høyeste forekomst av polio. De norsk-pakistanske foreldrene beskytter uvaksinerte barn i Norge fra en forferdelig sykdom uten kjent kur ved å slutte opp om vaksinasjonsprogrammet i stor grad. Men med tanke på verdens reisemønster er det ikke trygt nok i lengden å flyte på beskyttelse fra andre.

Vaksinasjonskortet må ikke bli en meny der hver enkelt av oss velger det vi liker best. Valgtilnærmingen overlater et svært stort ansvar på den enkelte av oss til å ta stilling. Det er mye å forvente at vi må forstå komplekse virusinfeksjoner og sykdommer vi kanskje ikke engang har hørt om. Og valgmulighetene vil øke. HPV-vaksinen er ganske ny. Den må snart gutteforeldre ta stilling til også hvis fagmiljøene blir lyttet til. Helsemyndighetene har nylig foreslått å innlemme hepatitt B-vaksinen som beskytter mot leversykdom som tar flere enn 600 000 liv hvert år. Valgmuligheten kan over tid svekke hele flokken. Jeg klarer derfor ikke, i motsetning til Høyres helseminister og helsebyråd i Oslo, å slå meg til ro med at vaksinasjonsraten relativt sett er høy. Vi kan ikke sitte passivt å vente på at utbruddene i Europa når oss, før vi våkner. Tiltak for å beskytte våre barn må diskuteres.

Det å vurdere et obligatorisk vaksinasjonsprogram kan aldri erstatte informasjonsarbeidet. Det må uansett styrkes. Helsevesenet må fortsatt ta seg tid til de gode tillitvekkende samtalene med usikre foreldre, drive oppsøkende arbeid og gi veldokumenterte, forståelige forklaringer.

Ved å vaksinere beskytter vi også dem som faktisk ikke kan vaksinere seg, som de minste babyene, noen alvorlig syke, barn under kreftbehandling eller dem med visse typer allergi. Disse har også krav på beskyttelse. En beskyttelse flokken vår kan gi dem. Det handler om barns grunnleggende rettigheter for beskyttelse mot sykdom, en rett ingen bør nekte barn. Vi har ingen å miste.