Barn i politikken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I HØSTENS VALGKAMP var barna høyt prioritert. Men bare tilsynelatende. Oppmerksomheten hadde et overflatisk og kortsiktig perspektiv, mens det viktigste barnevennlige tiltaket ikke ble diskutert: Å redusere biltrafikken.Det ble snakket om barnas helse, med fokus på færre brusflasker og flere gymtimer. Men det ble ikke snakket om at stadig flere barn utvikler allergier og astma! Her er hovedstaden et grelt eksempel. I Oslo har hele 40 prosent av alle skolebarn allergi, og 12 prosent har astma. Dette er dobbelt så mange som i 1985, og skyldes langt på vei forurensning fra biltrafikk! WHO har nylig beregnet at levealderen til alle europeere reduseres med ni måneder på grunn av svevestøv. Seksjonsoverlege ved allergi- og lungemedisin på Ullevål Universitetssykehus, Karin Lødrup Carlsen, kan også bekrefte at det er økt dødelighet i de store byene.

MILJØVERN VAR så godt som fraværende i årets valgkamp. Tragisk for det globale miljøet selvsagt, men også for det lokale - og ikke minst for barna. Miljøpolitikk handler som kjent om våre livsbetingelser. Vi må kunne spise, drikke og puste uten å ta skade av det, som betingelse for all annen virksomhet. Det et paradoks at vi klager over gamle lærebøker i skolen, mens samfunnet langt på vei styres etter Adam Smiths teorier fra 1775. At disse teoriene mangler et miljøregnskap, er vi etter hvert smertelig klar over. Nå er det viktig, bokstavelig talt livsviktig, at de rød-grønne tar på seg brillene for å se at barnevennlig politikk er mer enn et eple på skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer