Barn ingen hindring

Svensk hverdagskomedie om bleieskift og utroskap.

FILM: Menns beste sjekketriks er et barn på armen, heter det. Vel, i hvert fall hvis man er på babygym, som i Kjell-Åke Anderssons hverdagskomedie «Mamma, pappa, barn».

Det er kjærlighetens vilkår innenfor rammen av tosomhetens drøm om barn og villa og evig troskap som her belyses. Når veiarbeideren Jonny (Torkel Petersson) har pappapermisjon og drar med lille Lukas på babygym, er det lett å få fysisk kontakt på gulvnivå med lille Astrids mamma, Rebecka (Maria Bonnevie). Helt naturlig også å gå på babysvømming sammen, og plutselig er intimiteten liksom kommet av seg selv. Er det noen som tror at bleieskift hemmer potensen?

Jonny er gift med Sara (Åsa Persson), og deres kjærlighetskrise settes i relieff av et par-tre andre forhold i filmen. Her er Jonnys venn Ivar (Sven Nordin), norsk «halvfabrikat», ifølge Miriam, som forsøksvis blir spleiset med ham. Ivar er en norsking av den høylytt naive typen.

Et annet kontrasterende forhold utspilles av Jonnys gamle foreldre (Mona Malm og Ingvar Hirdwall), der kjærligheten er så utbrent at den er hinsides redning. Hvordan framtida avtegner seg for Jonny og Rebecka og deres respektive forsmådde ektefeller, skal ikke røpes her.

Det som ellers skiller denne velspilte hverdagskomedien fra dusinvaren, er en offensiv bruk av blues/folk-aktig musikk. Særlig kan man la seg imponere av norske Ane Bruns bidrag, som kler filmens tema godt.