DEBATT

Barn liker å få bekreftet kjønnsidentiteten sin

Hva oppnår de som protesterer på det kjønnsdelte SFO programmet i Trondheim? De oppnår å nedvurdere typiske jenteaktiviteter. 

«4 GIRLS ONLY»: SFO-programmet for Steindal skole i Trondheim er gjenstand for debatt i sosiale medier. - Dette er ikke kjønnshjernevask. Dette er uttrykk for underliggende biologi og identitetssøken, enten vi liker det eller ikke, skriver psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren.
«4 GIRLS ONLY»: SFO-programmet for Steindal skole i Trondheim er gjenstand for debatt i sosiale medier. - Dette er ikke kjønnshjernevask. Dette er uttrykk for underliggende biologi og identitetssøken, enten vi liker det eller ikke, skriver psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Internett koker over, heter det, fordi SFO ved Steindal skole i Trondheim har innført kjønnssegregering. Politikere ber skolen om å våkne: Det er ikke greit at man deler inn etter kjønn, sier Hanne Moe Reitan (V), varamedlem i bystyret i Trondheim, til Dagbladet.

Dette gufset fra fortida er fascinerende i seg selv, men det er sannelig reaksjonene også. Så jeg tenkte jeg skulle resonnere litt rundt dette hårreisende eksempelet på manglende musikalitet.

Ofte er det sånn at når noe ser veldig dumt ut, så blir det ikke så dumt dersom man hører med de som har kommet med det. I utgangspunktet virker det jo som om SFO aldri lar jentene og guttene leke sammen. Så viser det seg at dette er noe som foregår 1½ time i uka. Resten av uka får barna åpenbart synde fritt.

Så hva er galt med at jentene blir utestengt fra gutteaktiviteter halvannen time hver uke?

I utgangspunktet er det jo slik at mennesker, også barn, har en identitet. Identiteten formes i løpet av livet, den formes ut fra hva man pleier å gjøre, hvem man gjør det sammen med, hvem foreldrene er, og så videre. Kjønn er en del av identiteten. Kjønnet ditt sier noe om hvem du er, en del om hva du liker å gjøre, og en god del om hvem du liker å gjøre bestemte ting sammen med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer