DEBATT

Debatt: Delt bosted

Barn må betale prisen for barneloven

Delt foreldreansvar er et viktig virkemiddel for beskytte barn mot psykiske lidelser. 

SEMINAR: Fravær av kontakt med far er en stor risikofaktor for barns utvikling, skriver artikkelforfatteren. Mannsforum arrangerer i kveld seminar om delt bosted og barneloven i Litteraturhuset i Oslo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SEMINAR: Fravær av kontakt med far er en stor risikofaktor for barns utvikling, skriver artikkelforfatteren. Mannsforum arrangerer i kveld seminar om delt bosted og barneloven i Litteraturhuset i Oslo. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet fastholder KrF at de går imot en framheving av delt bostedsløsning for barna og automatisk foreldreansvar. Dette er en grov forskjellsbehandling av barn som har foreldre som ikke har bodd sammen. Hvorfor skal Teo på tre år ha mindre rett til se pappa enn Ola, som hadde foreldre som bodde sammen?

Henrik Hammerhei Slevigen
Henrik Hammerhei Slevigen Vis mer

Barnet til en flott pappa jeg kjenner ble offer for denne politikken – far bodde ikke sammen med barnemor da barnet ble født. Litt seinere flyttet de sammen, men etter ett års tid valgte faren å avslutte forholdet. Barnemor svarte med å sabotere barnets samvær med far. Etter flere forsøk på samarbeid måtte far ringe familievernkontoret. Sjokket var stort da han fikk følgende beskjed: «Beklager, du har ikke foreldreansvar siden du ikke bodde med mor da barnet ble født. Mor har derfor ikke noen som helst plikt til å stille til mekling».

Mor hadde makten til å definere hva som var barnets beste i det enkelte tilfellet. Far hadde intet valg: Han måtte gå til rettssak. Barnet hans måtte betale prisen for dagens barnelov. Med endringen til ny barnelov kunne Teo på tre år har truffet pappaen sin og sluppet å måtte gå gjennom en rettssak. Mor måtte pent ha møtt til mekling selv om de ikke bodde sammen da Teo ble født, og Teo hadde sluppet å vente sju måneder til rettssaken var ferdig for å se pappa.

KrF er altså ikke villige til å endre barneloven på dette punktet. Dette til tross for at bare 19 prosent av foreldrene som aldri har bodd sammen oppga at de hadde felles foreldreansvar. Derfor risikerer 81 prosent av disse barna å havne i samme situasjon som Teo. Videre framgår det av SSBs rapport 2015/1 at bare 33 prosent av de foreldrene som aldri har bodd sammen har en samværsavtale. Statistikken tilsier derfor at automatisk delt foreldreansvar er et viktig virkemiddel for beskytte barn mot psykiske lidelser.

Fravær av kontakt med far er en stor risikofaktor for barns utvikling. En stor norsk studie (Fritzell Reiter et al, 2013) viser at barn som mister kontakten med én av foreldrene sine etter samlivsbrudd, oftere sliter med psykiske helseplager. Forskerne mener norsk barnelov åpner for en skjevfordeling: «Delt bosted kunne i stedet vært hovedregelen», framhever de. En gjennomgang av henvendelsene Barneombudet får på nett fra barn viser at de fleste av barna, 65,5 prosent, ønsket mer kontakt med eller bosted hos sin far. KrF og Barneombudet bør lytte mindre til seg selv og mer til barna og forskning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer