Barn og straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEFENGLSER: Med utgangspunkt i NOU 2008:15 Barn og straff minner Thomas Mathiesen oss på hvor risikabelt det er med særreaksjoner for barn og ungdom som har begått alvorlig kriminalitet. Velmente tiltak blir ikke slik de er tenkt, og virker mot sin hensikt (11. februar).

Men i denne sammenheng er det også viktig å påpeke at bruk av fengsel og andre institusjoner ikke er det dominerende perspektivet i utvikling av tiltak for denne gruppen barn og ungdom, hverken i kriminalomsorgen eller i barnevernet.

I tillegg til å foreslå utvidet bruk av megling, slår NOUen fast at de beste behandlingsresultatene for ungdom med alvorlige atferdsproblemer oppnås gjennom metoder som gjennomføres i familie og nærmiljø fremfor institusjon. Multisystemisk terapi (MST) og Funksjonell Familieterapi (FFT) er to gode eksempler. Førstnevnte metode er allerede veletablert i det regionale barnevernet (Bufetat), og FFT er under implementering. Multisystemisk terapi retter seg mot sentrale risikofaktorer i ungdommens sosiale nettverk. Siden oppstarten i 1999 har mer enn 3500 familier gjennomgått MST-behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer