FESTIVALSOMMER: Mange koser seg på festival i sommer. Men bør du ta med de minste? Derom strides de lærde. Foto: NTB Scanpix
FESTIVALSOMMER: Mange koser seg på festival i sommer. Men bør du ta med de minste? Derom strides de lærde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Øyafestivalen:

Barn på festival: - Oppskrift på krangling

Ekspertene er uenige om barna bør bli med på festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bør du ta med deg barna på festival i sommer? Absolutt ikke, mener kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet.

- Småunger har ingenting på voksenfestival å gjøre, skriver hun i en kommentar i dag.

Hvidsten er ikke alene om å mene at de minste bør bli hjemme. Psykolog Willy-Tore Mørch mener barn på festival fort kan bli en «oppskrift på krangling».

- Festivaler som Øya er rettet inn mot voksne, og alt som foregår der er lagt opp på de voksnes premisser. Det er ingen barnefestival. Det betyr at det meste vil være slitsomt og uinteressant for de minste, og de vil få lyst til å gjøre noe annet, sier han til Dagbladet.

Da er veien kort til at barna begynner å oppføre seg på en måte som gjør at foreldrene må korrigere dem, ifølge Mørch.

- Det blir slitsomt, og det kan bli vond stemning mellom foreldre og barn. Det skaper konflikt, og opplevelsen blir negativ for alle.

- HOLD BARNA HJEMME: - Småunger har ingenting på voksenfestival å gjøre, mener Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten. Foto: Dagbladet
- HOLD BARNA HJEMME: - Småunger har ingenting på voksenfestival å gjøre, mener Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten. Foto: Dagbladet Vis mer

- Ingen barnevakt? Bli hjemme

Rent prinsipielt mener Mørch at småbarn og barn i barneskolealder ikke bør være med på voksenfestivaler.

- Noen barn er veldig interessert i musikk, og kan kanskje ha glede av det. Da skal jeg ikke stå i veien for det. Men generelt vil jeg si at de bør holde seg hjemme.

Det er først i 10-12-årsalderen at man kan vurdere å ta med barna, mener han. Har du yngre barn, og ikke får barnevakt, bør du heller bli hjemme.

- Du må ikke på festival, men du må ta deg av barnet ditt, sier han.

Skal du først ta med deg minstemann, er det likevel flere ting du kan gjøre for å gjøre opplevelsen så smertefri som mulig.

- Da må man i så fall ta med leker og ting barnet er opptatt av. Legge opp til aktiviteter så de kan holde på med sitt. Desto bedre om det er flere barn, så de kan leke med hverandre. Flere foreldrepar kan gjerne dra sammen.

KONSERT: The Cure var blant hovedattraksjonene på årets Øyafestival. Foto: Nina Hansen
KONSERT: The Cure var blant hovedattraksjonene på årets Øyafestival. Foto: Nina Hansen Vis mer

Da kan man også rullere på å passe barna, så foreldrene kan vie full oppmerksomhet til de konsertene de vil se, foreslår han.

- Øyafestivalen går over flere dager, så det vil nok være en mulighet, sier han.

Han understreker at en krangel på en konsert sjelden vil føre til noe verre enn at foreldrene får den ene konserten ødelagt.

- Hvis foreldre og barn ustanselig er i konflikt fordi foreldrene tar med seg unger på aktiviteter som ikke er tilpasset dem, så kan det få konsekvenser for forholdet deres til barna. Men ikke enkeltepisoder.

- Barn ingen hindring!

Psykologkollega Magne Raundalen er ikke enig med Mørch og Hvidsten.

- Jeg har sett hvor tidlig barn finner seg til rette, og hvor mye de kan bli inkludert. Barn er ikke en egen rase som skal være for seg selv. De både tåler og liker mer enn vi tror. Barn ingen hindring, men snu i tide! Det er mitt slagord, sier han til Dagbladet.

Han mener det ikke er noe i veien for at småbarn er med på festival, så lenge de har barnevogn, leker og hørselvern. At barna kan være til sjenanse for andre, vil han ikke høre om engang.

- Barn får man tåle, selv om de er i voksne settinger! Hensyn til andre på festival kunne aldri avholdt meg fra å ta med et barnebarn.

Det aller viktigste er at man sørger for at barna ikke kommer bort ifra foreldrene, understreker han.

Ifølge Raundalen lever vi i ei tid hvor det er lettere enn noensinne å legge til rette for barn i settinger som i utgangspunktet er for voksne. For det skal være gøy for barna også. Han foreslår nettbrett som en mulig «bakseteløsning».

- Planlegg!

For mange aleneforeldre kan det å ta med ungen være eneste løsning, argumenterer Raundalen. Hans råd er å planlegge så godt man kan.

- Så får man være innstilt på å gå i tide - og være klink edru hele tiden!

Ifølge Raundalen legger ikke festivalene opp til konflikt i større grad enn mange andre situasjoner.

- Noen ganger må familier ta bussen i sju timer. Da må man planlegge, ellers kan det oppstå konflikt. Barn liker å være forberedt. Når vi forbereder dem, sender vi også et signal om at vi tar hensyn og ikke har forlatt dem mentalt, selv om vi er på festival.

EKSPERTENE: Psykolog Magne Raundalen (til venstre) og kollega Willy-Tore Mørch sammen med tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERTENE: Psykolog Magne Raundalen (til venstre) og kollega Willy-Tore Mørch sammen med tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og gikk det dårlig med treåringen i år? Da er det bare å prøve på nytt med fireåringen neste år, mener han.

- Fest for voksne

Pressesjef Jonas Prangerød ved Øyafestivalen opplyser at festivalen hadde besøk av litt over 200 barn på onsdagen.

IKKE BEKYMRET: Pressesjef Jonas Prangerød ved Øyafestivalen mener foreldre stort sett gjør gode vurderinger når de har med barna på konsert. Foto: NTB Scanpix
IKKE BEKYMRET: Pressesjef Jonas Prangerød ved Øyafestivalen mener foreldre stort sett gjør gode vurderinger når de har med barna på konsert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Øyafestivalen er en fest for voksne, men det er hyggelig om man tar med barn - på dagtid, sier han til Dagbladet.

Han forteller at festivalen har aktivitetstilbud for barn fram til sjutida. Etter dette synker antallet barn på området.

- Foreldre drar for å overlevere barnet til barnevakt, en av foreldrene drar hjem, eller hvordan de enn løser det, sier han.

Seinere på kvelden er det få barn på området, sier han. Prangerød mener foreldre stort sett gjør fornuftige valg og prioriteringer på festivalen.

- Vi er veldig bevisste på at det vi arrangerer er en fest for de over 12. Vi har en lett oppfordring om at dette er for de voksne, og at de minste bør hjem på et eller annet tidspunkt. Men vi vil ikke detaljstyre det, så lenge det går så fint som det har gjort i alle år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer