DEBATT

Barn på flukt skal ikke fengsles

I dag kommer Stortinget til å gå inn for at barn som skal tvangsreturneres fortsatt skal kunne fengsles. Det strider med barns rettigheter.

LEK BAK STENGTE DØRER: Her ser daværende innvandrings- og integreringsminister, nå justisminister, Sylvi Listhaug i 2016 på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEK BAK STENGTE DØRER: Her ser daværende innvandrings- og integreringsminister, nå justisminister, Sylvi Listhaug i 2016 på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når barn låses inne, utsettes de for en mye større belastning enn voksne. Selv kortvarig fengsling kan oppleves som lang tid, og barna kan føle stort ansvar for noe de selv ikke har skyld i.

Stortinget debatterer nå et lovforslag om fengsling av barn i forbindelse med tvangsretur. Kommunal- og forvaltningskomitéen har innstilt på at barn skal kunne fengsles i inntil seks dager, og opp til 18 måneder når det er særlig sterke grunner til det. Begrunnelsen er å forhindre forsvinning eller på andre måter sikre retur til hjemlandet.

Vi mener barn på flukt ikke skal fengsles.

FNs spesialrapportør mot tortur har uttrykt bekymring for skadevirkninger av frihetsberøvelse av barn. Selv svært kortvarig frihetsberøvelse kan påvirke barns kognitive og emosjonelle utvikling.

Fengsling har alvorlige skadevirkninger. NOAS og Redd Barna kom i 2017 med rapporten «Jeg har ikke gjort noe galt» om barn som har opplevd å bli pågrepet og fengslet under tvangsretur. Barna sier de var veldig redde. De fortalte om låste dører, gjerder med piggtråder, vinduer som ikke kan åpnes, kameraovervåkning og at utlendingsinternatet på Trandum driftes av politiet. Barna hadde problemer med å forstå hvorfor de var fengslet, og de kjente ansvar for foreldrene. Flere av barna sliter i ettertid med frykt for politiet. De har søvnproblemer, manglende konsentrasjon på skolen og endret atferd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer