DEBATT

Barn på sykehus vil ikke at «mammas jobb skal være å holde meg fast»

Helsevesenet trenger stoppskilt.

MODIG: Feiring av at «Kaptein Sabeltann» har gjort en stor jobb for kroppen og at han har vært dobbelt modig. Først er han modig fordi han prøver å ta blodprøve selv om han gruer seg. Og så er han dobbelt modig fordi han klarer å si stopp når det blir for vanskelig. Vi velger å høre på han og øver i stedet slik at han kan få det til neste gang. Foto: Jørn H. Moen
MODIG: Feiring av at «Kaptein Sabeltann» har gjort en stor jobb for kroppen og at han har vært dobbelt modig. Først er han modig fordi han prøver å ta blodprøve selv om han gruer seg. Og så er han dobbelt modig fordi han klarer å si stopp når det blir for vanskelig. Vi velger å høre på han og øver i stedet slik at han kan få det til neste gang. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg kjenner en gutt på seks år som blir Kaptein Sabeltann når det trengs. Han tar på seg en sjørøverhatt, står breibeint i sykehuskorridoren og setter hendene i siden. Nåde den som ikke gjør som han sier. Bioingeniøren får aller nådigst lov til å ta blodprøver av sjørøveren. Etterpå må alle gå planken.

Denne gutten er en av de modigste jeg kjenner. Han har måttet ta blodprøver hele livet og har jobbet for å finne nye måter å klare dette på underveis. Noen ganger blir det å ta blodprøve en for stor jobb, og vi må utsette. Da blir oppgaven vår å sørge for at han går ut av sykehuset med en opplevelse av å ha fått til noe likevel.

På Rikshospitalet møter vi barn og ungdom fra hele landet. Vi får være vitne til alt det fysisk syke barn får til i krevende situasjoner. Og noen ganger kan vi være med og bidra til at det blir bedre.

I møter med barn på sykehus har vi lært mye om hvordan barn ser verden, hva barn er opptatt av og hva som kan hjelpe barn til å oppleve at de blir sett og tatt på alvor. Vi erfarer at barn har en helt spesiell evne til å ta i bruk fantasi for å få krefter til å komme igjennom det som er vanskelig. De kan ta på seg en usynlig supermanndrakt, være Kaptein Sabeltann eller få hjelp av sykehusbamsen Rasmus og på den måten kjenne seg sterke nok til å få til det de gruer seg for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer