Barn skadet i brutal piskescene

Barneskuespillere ble skadet under oppsetningen av «Fanny og Alexander» på Göteborgs Stadsteater.

STADSTEATERN: Det var ved Göteborg Stadsteater at barna ble skadet i forbindelse med en brutal piskescene. Foto: NTB scanpix
STADSTEATERN: Det var ved Göteborg Stadsteater at barna ble skadet i forbindelse med en brutal piskescene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved flere tilfeller skal barneskuespillere ved Göteborg Stadsteater i Sverige ha blitt skadet under oppsetningen av «Fanny og Alexander». Skadene skal ha oppstått i forbindelse med en scene der barna blir mishandlet med pisk.

Det melder den svenske avisa Expressen, som siterer Göteborgs-Posten.

«Fanny og Alexander» av Ingmar Bergman settes opp ved Stadsteateret, og handler om Fanny og Alexander som vokser opp i en overklassefamilie i Uppsala i tida før første verdenskrig.

Ble pisket

De blir både mentalt og fysisk misbrukt av sin stefar, den lokale biskopen. Flere aspekter ved filmen blir sett på som til dels selvbiografiske, som at biskopen skal ha vært modellert etter Bergmans egen far.

I en scene blir en gutt mishandlet med pisk av den svært strenge biskopen Edvard Vergérus. Det er denne scenen som ved tre anledninger har gått skeis, ved at piskeslagene som skulle vært fiktive, ble høyst reelle.

Rollen blir spilt av tre ulike gutter, som bytter på å spille.

I et forsøk på å unngå skader har barna hatt isolering i form av vattering under klærne sine, men denne skal ikke ha vært tilstrekkelig dekkende til å unngå at ungene ble skadet av fra piskeslagene.

Likevel skal pisken ha truffet på et sted som ikke var beskyttet.

- Gjør vondt

Slagene skal ha resultert i blåmerker, ifølge Göteborgs-Posten, som har fått tilgang på en rapport som omtaler en av hendelsene.

«Det gjør vondt, og det blir et merke på huden», skal det stå der.

NB! STERKE BILDER: En mor fra California, USA, ble sjokkert vitne til at sønnen ble mishandlet av kvinnen som skulle passe på ham. Video: KCAL / KCBS / privat via CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Sjef for Göteborgs Stadsteater, Björn Sandmark, vet ikke hvordan ulykken kunne skje.

- Vi bedømmer alltid arbeidsmiljøet når det kommer til scener som dette, men åpenbart var det noe som ikke funket denne gangen. Vi ordnet bedre vattering og en bedre pisk. Dessuten tok vi inn en stuntmann som hjalp oss forsikre oss om at scenen ble utført på riktig vis, sier han til Göteborgs-Posten.

Skjedd tidligere

Det går også fram av saken at tilsvarende hendelser har skjedd to ganger tidligere. Den ene av disse er ifølge teatersjef Sandmark blitt rapportert inn.

- Da har det handlet om at skuespilleren har bommet på beskyttelsen og truffet barnets bein, hvor det da har oppstått små merker, sier han til avisa.

Sandmark sier at guttene som spiller rollen har tatt det hele veldig godt, og at de sammenlikner det hele med å «falle i gymmen og få et blåmerke».

Foreldrene til barneskuespillerne er blitt informert om hendelsen, men verken de eller barna skal ha ytret noe ønske om å avbryte deltakelsen i skuespillet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer