Helgekommentaren ved Cathrine Sandnes:

Barn som ingen vil ha

De aller fleste vil være enige i at flyktningleiren Al-Hol ikke er et sted for små barn.Eller?

FLU HARTBERG
FLU HARTBERGVis mer
Meninger

På noen få måneder har flyktningleiren Al-Hol vokst fra 10 000 mennesker til 75 000. 92 prosent av dem som holder til her er kvinner. 62 prosent er under 18 år. I et eget inngjerdet område er 7000 såkalte «tredjelandsinnbyggere» samlet. Om dagen nærmer temperaturen seg 40 grader. Det er mangel på mat, vann og medisiner. Få vil bli overrasket om det bryter ut alvorlig sykdom eller stedet eksploderer i vold. Og de aller fleste vil være enige i at dette ikke er et sted for små barn.

Hvis man tenker veldig lenge på noe som egentlig er enkelt, kan de mest innlysende svar plutselig bli forvirrende. Sånn har jeg hatt det en stund, etter at spørsmålet om vi – altså Norge – skulle hente hjem IS-mødrene og barna deres dukket opp for noen uker siden.

Den første impulsen, og den er ikke noe særlig å være stolt av, var at dette er en gavepakke for dem som bygger seg en karriere på å insistere at muslimer, sånn generelt, ikke er noe å samle på.

Den neste tanken var at dette blir veldig, veldig vanskelig. Det vil kreve mye oppfølging og ny kunnskap av barnevern, rettsvesen, barnepsykologer, kanskje psykiatri og helt sikkert politi.

For ikke å snakke om juridiske problemstillinger knyttet til mulig familiegjenforening med potensielle fedre som, etter alt å dømme, neppe er av den typen vi tar en øl med.

Først når man skjærer gjennom og husker at dette først og fremst handler om levende barn, blir det innlysende at dette er en forpliktelse vi ikke kan stikke av fra. Norge har ansvar for å få barna i trygghet, selv om foreldrene deres har forlatt landet og står for alt det de fleste av oss er sterkest motstandere av.

Sist gang vi straffet barna for mødrenes handlinger fikk vi tyskerungene. Det finnes ingen elementer i denne delen av den norske historien som tjener oss til ære.

I så måte er regjeringens nøling med å hente ut de fem foreldreløse barna, og motviljen deres til å hente ut de øvrige – hvis det innebærer å hente ut mødrene også, forstemmende.

For det første fordi det er fullt mulig å se regjeringens holdning som en erklæring om at noen barn er norskere enn andre. Dernest fordi man får følelsen av at det er viktigere ikke å erte opp grunnfjellet i FrP enn å ta vare på norske barn i en desperat situasjon.

I tillegg til at det er uansvarlig av norske myndigheter å overlate den overfylte leiren til kurderne som har stått for en betydelig innsats i kampen mot IS, og fått svært lite støtte fra resten av verden i ettertid.

Det er liten grunn til å bagatellisere IS-kvinnenes ønske om å bidra til krigføring fra hjemmet. Vi har lest om triumfen over å overta andres hus og eiendeler, ønsket om å føde mange barn til den islamske staten og gleden over å se vantro bli fanget og drept.

Likevel har jeg vanskelig for å tro at vi tar bedre vare på barna ved å etterlate mødrene der nede, enn ved å sende dem hjem sammen og stille dem for retten her hjemme. Det er sannsynlig at barnevernet vil gripe inn og vurdere mødrene som uskikkete omsorgspersoner. Men den vurderingen må skje etter samme prinsipper og behandling som for andre nordmenn.

Noe av det mest nedslående i den norske debatten, enten det er fra politisk toppnivå eller fra dypet av kommentarfeltene, er argumentet om at vi ikke skal hente ut barna, av redsel for at de skal bli fundamentalister og terrorister.

Etter å ha sett reportasjer fra flyktningleiren ville jeg vært mye mer bekymret over hva slags mennesker de vokser opp til å bli, hvis barna blir værende. I så måte har jeg uendelig mye større tillit til hva det norske samfunnet er i stand til å stille opp med for å få traumatiserte barn til, en gang i framtida, å kunne leve et alminnelig hverdagsliv hjemme i Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.