- Barn trenger frihet for å kunne utvikle seg kreativt

Forfatteren bak «Gutta i trehuset»-serien mener foreldre må slutte å overbeskytte barna.

POPULÆR: Den australske forfatteren Andy Griffiths står bak de enormt populære barnebøkene om gutta i trehuset.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
POPULÆR: Den australske forfatteren Andy Griffiths står bak de enormt populære barnebøkene om gutta i trehuset. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Det er surrealistisk og fantastisk. Vi har laget bøker i 20 år, men har aldri vært oversatt til noe annet språk før nå. Selv i Storbritannia har de vært skeptiske, de syntes at bøkene våre virket for frekke og rå, sier Andy Griffiths til Dagbladet.

Den australske barnebokforfatteren er i Norge for første gang, men han er allerede et kjent navn blant norske skolebarn. «Gutta i trehuset»-serien okkuperer både første, andre, niende og tiende plass på månedens bestselgerliste for barnebøker.

Redde foreldre Bøkene er lettleste, illustrerte humorfortellinger, fulle av ville påfunn og absurde handlingstråder. De handler om Andy og Terry, som stadig utvider det digre trehuset sitt med nye etasjer. Nylig har de fått en egen etasje for motorsag-sjonglering, samt treningsbane for ninja-snegler.

- Jeg har måttet slåss en del for bøkene våre i Australia også. I begynnelsen var foreldre redde for at barna skulle få lyst til å gjøre alle de farlige tingene som gutta i bøkene drev med, forteller Griffiths.

Humorbøker for barn var heller ikke et helt stuereint konsept da han og illustratøren Terry Denton begynte å samarbeide tidlig på 90-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.