POPULÆR: Den australske forfatteren Andy Griffiths står bak de enormt populære barnebøkene om gutta i trehuset.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
POPULÆR: Den australske forfatteren Andy Griffiths står bak de enormt populære barnebøkene om gutta i trehuset. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Barn trenger frihet for å kunne utvikle seg kreativt

Forfatteren bak «Gutta i trehuset»-serien mener foreldre må slutte å overbeskytte barna.

(Dagbladet:) - Det er surrealistisk og fantastisk. Vi har laget bøker i 20 år, men har aldri vært oversatt til noe annet språk før nå. Selv i Storbritannia har de vært skeptiske, de syntes at bøkene våre virket for frekke og rå, sier Andy Griffiths til Dagbladet.

Den australske barnebokforfatteren er i Norge for første gang, men han er allerede et kjent navn blant norske skolebarn. «Gutta i trehuset»-serien okkuperer både første, andre, niende og tiende plass på månedens bestselgerliste for barnebøker.

Redde foreldre
Bøkene er lettleste, illustrerte humorfortellinger, fulle av ville påfunn og absurde handlingstråder. De handler om Andy og Terry, som stadig utvider det digre trehuset sitt med nye etasjer. Nylig har de fått en egen etasje for motorsag-sjonglering, samt treningsbane for ninja-snegler.

- Jeg har måttet slåss en del for bøkene våre i Australia også. I begynnelsen var foreldre redde for at barna skulle få lyst til å gjøre alle de farlige tingene som gutta i bøkene drev med, forteller Griffiths.

Humorbøker for barn var heller ikke et helt stuereint konsept da han og illustratøren Terry Denton begynte å samarbeide tidlig på 90-tallet.

- Forlagene mente først at det ikke var marked for det, sier han, men legger til at han tror «Pinglebøkene» til amerikanske Jeff Kinney åpnet mange dører.

- Nå er humor anerkjent. Ikke slik å forstå at det ikke fungerte før, men suksessen til pinglebøkene fikk en del av barnelitteraturens portvoktere til å senke skuldrene. Jeg tror det førte til at det jeg driver med ble litt mer mainstream, sier han.

Klarte ikke å skrive alvorlig
Griffiths skjønte tidlig at det var humor han skulle drive med.

- Hver gang jeg prøvde å skrive noe alvorlig, var det en anarkistisk stemme som brøt gjennom. I en periode gikk jeg på høytlesningskvelder i Melbourne, der folk reiste seg opp og leste veldig alvorlige, deprimerende tekster. Etter hvert begynte jeg å imitere dem. Jeg begynte å lese noe som lignet, men som ble sprøere og spøere. Da folk lo, skjønte jeg at dette var noe jeg kunne drive med. At det ikke trengte å være så seriøst.

- Og da jeg møtte Terry, løftet vi hverandre til helt nye nivåer av tøys, sier han.

- Hvordan finner dere på alle de sprø ideene?

TREHUSET-BØKENE: Bøkene til Andy Griffiths ligger på første, andre, niende og tiendeplass på månedense bestelgerliste for barnebøker.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TREHUSET-BØKENE: Bøkene til Andy Griffiths ligger på første, andre, niende og tiendeplass på månedense bestelgerliste for barnebøker. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tar et absurd premiss og behandler det veldig seriøst. Tenk å være forfatter og bo i et slikt trehus, hvordan ville det vært? Jeg forteller Terry om ideen, og mens han tegner den, begynner jeg å se historien, sier Griffiths.

- Et tema for bøkene er den trangen foreldre har til å vokte over barna og beskytte dem mot alt. Hvis barn ikke får lov til å bryte seg litt løs, klarer de ikke å utvikle seg kreativt. Derfor er det ingen gjerder på etasjene i trehuset. Det skal være en viss risiko for at hovedpersonene faller ned i et hai-basseng, gliser han.

Strukturert prosess
Selv om fortellingene virker kaotiske, er skapelsesprosessen svært strukturert. En uke hvert år reiser de bort sammen, for å jobbe fram et utkast til en ny bok. Det resulterer i omkring ett dusin boksider, som Griffiths tar med hjem til kona Jill, som er redaktør for bøkene. Sammen med henne strukturerer han fortellingen. Så sender de manuset til Denton, som tegner litt mer, sender det tilbake, og slik holder de på i omkring seks måneder. Totalt bruker de nesten et år å lage ei bok.

Griffiths og Denton har samarbeidet om flere andre humoristiske barnebokserier, men det er trehus-serien som er deres store stolthet.

- Trehus-serien er det vi har forsøkt å skape hele tida: Et univers vi bare kan forsvinne inn i. Jeg tror publikum merker den hvor gøy vi har det, og at det smitter, sier Andy Griffiths.