- Barn trenger grøss og spenning

De nye barnebøkene.

Det samfunnspolitiske engasjementet får en stadig større plass innen barne- og ungdomslitteraturen.

– Vi henvender oss til en lesergruppe som er i rask forandring, og den krever tilpasning. Derfor tilpasser vi oss barn- og ungdom og møter dem der de er, sier redaksjonssjef i Damm, John Erik Riley, til NTB.

Utvalget av bøker for barn og ungdom viser et enormt spenn, og særlig innen sjangere som «fantasy» og «science fiction» er både kvaliteten og bredden svært god.

– Utfordringen er ikke bestandig å gi barn og ungdom svar på alle spørsmål, men å få dem til å drømme seg bort, sier Riley.

Han ønsker et mangfold av fortellinger og kunne presentere noen av dem under Damms vårslipp av barne- og ungdomsbøker i Oslo torsdag.

Lindgrens siste
I forbindelse med at det er 100 år siden Astrid Lindgren ble født, bringer Damm tre nye utgivelser. Tekstene er skrevet av en av Astrid Lindgrens nærmeste venner, Margareta Strömstedt.

«Eventyrreisen – Fra Junibakken til Nangilima» er Astrid Lindgrens siste tekst.

Den begynner slik: «Nå skal vi kjøre en tur og hilse på noen andre barn som jeg tror dere kjenner.»

KRESNE BARN: De leser ikke hva som helst, men her leser de i vintersola. Foto: GEIR BØLSTAD
KRESNE BARN: De leser ikke hva som helst, men her leser de i vintersola. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Damm har også inngått et samarbeid med Den svenske ambassaden, Visit Sweden, Norsk Folkemuseum og SF Norge for å markere 100-årsjubileet som vil vare gjennom hele 2007.

Ny Fjodor

Pål H. Christiansen fikk anerkjennelse for den absurde leseløven «Fjodor går bananas», illustrert av Annlaug Auestad.

Nå er han klar med oppfølgeren «Fjodor i fritt fall», en ny bok om lille Palle og den ubehagelige torsken Fjodor. Å holde Fjodor i skinnet er aldri enkelt og mye kan gå skeis – og går skeis.

Bjarne Træen og Peder Kjøs debuterer med boka «Månemysteriet». Den handler om kryptozoologen Krank, hans barnebarn Tobias og en reise til månen. «Månemysteriet» blander realisme og surrealisme, fiksjon og fakta, tøys og alvor. En utrolig rar, men sjarmerende oppdagelsesferd.

Gjennom marg og bein

Barn og ungdom liker å utfordre sine egne grenser. De liker å bli skremt. Og forfatterne Jon Ewo, Arne Svingen og Ingunn Aamodt vil gjerne bidra.

– Barn trenger grøss og spenning. De har et sug etter virkelig spennende bøker, sier forfatterne.

De gir nå ut en serie med spenningsbøker for barn og ungdom under fellesbenevnelsen «Marg & Bein». Planen er å gi ut fire til seks bøker i år.

(NTB)

NYE BARNEBØKER: Forlagssjef i Damm, John Erik Riley, vil gi barna grøss og spenning. <a href="http://db.no/kultur/2007/02/02/490816.html">Som Harry Potter.</A>