DEBATT

Barn trenger mer sykefravær

Svært mange foreldre til barnehagebarn opplever at antallet stønadsdager ikke er nok.

SYKDOM VARER LENGER ENN DU TROR: Tidligere var hovedregelen at en forkjølelse varte ei uke. Nå sier man at en forkjølelse normalt varer tre uker. Foto: Maskot / NTB Scanpix
SYKDOM VARER LENGER ENN DU TROR: Tidligere var hovedregelen at en forkjølelse varte ei uke. Nå sier man at en forkjølelse normalt varer tre uker. Foto: Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har så mange små barn gått i barnehage, og aldri før har det vært brukt så mye antibiotika til barn. Barn trenger mer tid til å bli friske.

Små barn har et immunforsvar som ikke er ferdig utviklet, og de har heller ikke en forståelse av god hygiene som kan hjelpe dem å unngå smitte. Et stort antall barn pådrar seg smitte i barnehagen. Smitten sprer seg ofte videre til et stort antall søsken og foreldre, og svært mange arbeidsgivere blir berørt av at ett barn først tok med seg smitten inn i barnehagen.

Det er svært vanlig med luftveisinfeksjoner hos barnehagebarn. En undersøkelse ved 22 barnehager i Oslo og Akershus i 2003 viste at de undersøkte barnehagebarna i gjennomsnitt hadde hatt sju infeksjoner hver i løpet av det siste året. Dette tallet er sannsynligvis ikke blitt lavere nå. Tidligere var hovedregelen at en forkjølelse varte ei uke. Nå sier man at en forkjølelse normalt varer tre uker.

Når barna ikke får sjansen til å ta det med ro når de er syke, varer sykdomsperioden lengre, og dette regnes nå som det normale. Sju ganger tre uker hvert år betyr mange uker og måneder der barna er slitne og i dårlig form. I tillegg er det mange som pådrar seg komplikasjoner i form av ørebetennelser, bihulebetennelser, bronkitt og lungebetennelse når ikke forkjølelsen får sjansen til å slippe taket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.