Barn trenger mor

Det er traumatisk for barna å skilles fra mor så tidlig og så mye, når de er så små.

TRAUMATISK: «Det er traumatisk for barna å skilles fra mor så tidlig og så mye, når de er så små», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
TRAUMATISK: «Det er traumatisk for barna å skilles fra mor så tidlig og så mye, når de er så små», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Jeg er glad for at Høyre ønsker å ta bort fedrekvoten dersom de kommer i regjering etter valget. Jeg mener at barnas behov for kontinuitet og nærvær av den primære omsorgspersonen bør veie tyngre enn likestillingshensyn.

Babyer har først og fremst behov for nærhet, trygghet, stabilitet og kontinuitet. Det er traumatisk for barna å skilles fra mor så tidlig og så mye, når de er så små. Bytte av hovedomsorgsperson er et vesentlig relasjonsbrudd som vil sette spor i barnet.

Dessuten risikerer man å ødelegge for ammingen, som har store helsemessige gevinster for mor og barn. Pumping fungerer ikke for alle, mange jobber så langt unna hjemmet at ammepauser på jobb er problematisk, og mange barn trenger flere måneder på overgangen til fast føde etter seksmånedersalderen. Verdens Helseorganisasjon anbefaler amming til barna er to år. Amming krever at mor og barn har mye tid sammen.

Tilknytningspsykologer mener at barna trenger to til tre år på å danne en sterk tilknytning til hovedomsorgspersonen. En svak tilknytning gir økt risiko for relasjonsproblemer, utvikling av psykiske lidelser og dårlige mestringsstrategier i møte med motgang. En sterk og god tilknytning gir økt beskyttelse mot relasjonsproblemer og psykiske lidelser.

Å gi mødre muligheten til å være hjemme lenger med de minste barna er en investering i trygge barn som er bedre rustet for livet. Trygge barn blir senere til velfungerende voksne. God helse og gode relasjoner er vesentlig for livskvaliteten, og vedvarende god omsorg for våre minste barn, handler om nettopp det. Barndommens opplevelser og erfaringer setter spor for livet.

Barna trenger også nære fedre, men pappaene får god og nær kontakt med barna den tiden de ikke er på jobb. Og selvsagt er det ønskelig at pappaer også prioriterer mye tid sammen med barna.

Det viktigste er at familiene kan få friheten til å velge selv det de mener er best for sine barn og sin familie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.