- Barna bestemmer

Hjemme hos Michelle Pfeiffer (44) og filmprodusent David E. Kelley er det barna som får siste ordet når mamma har fått tilbud om ny filmrolle. I morgen er hun kinoaktuell med «Jeg er Sam».

LOS ANGELES (Dagbladet): - Jeg vil ikke at de skal bli ertet på skolen fordi mamma har gjort «noe dumt eller rart» på film. Da min pappa levde, unngikk jeg bevisst enkelte scener. For det er alltid noen du må svare for, sier Michelle Pfeiffer. Dette var også årsaken til at hun sa nei til «Basic Instinct», en rolle som skjøt fart i Sharon Stones' karriere.

Oscar-nominasjon

I morgen har filmen «Jeg er Sam» premiere i Norge, en film som i år ga Sean Penn en Oscar-nominasjon. Han portretterer Sam Dawson, en mentalt tilbakestående far som slåss for retten til å være sammen med sin datter Lucy, tolket av barnestjernen Dakota Fanning. Han havner på kontoret til advokaten Rita Harrison, spilt av Pfeiffer, som har et tragisk familieliv. Møtet forandrer etter hvert livet for begge.

- Tolker tragiske figurer

- Jeg er godt vant til alle dilemmaene som du har som karrierekvinne og mor, og hadde derfor absolutt ingen problemer med å gå inn i denne rollen. Jeg kjenner en rekke tragiske figurer som denne kvinnen som jeg tolker i filmen, forteller Pfeiffer.

Den populære skuespilleren, som har vært Oscar-nominert flere ganger, falt for det varme og tåredryppende manuskriptet til «Jeg er Sam», men fikk ikke sin mann, den høyt profilerte Hollywood-produsenten David E. Kelley («Ally McBeal» og «Boston Public»), til å lese manuset.

- Han hadde rett og slett ikke tid. Jeg likte temaet mer enn rollen, og testet ut manuskriptet på barna. De likte det de hørte, så jeg gikk for rollen. De har god smak, ler Pfeiffer overfor Dagbladet delvis gjemt bak sine solbriller på en hotellsuite i Westwood i LA.

Selv har hun bevist en rekke ganger at hun ikke trenger hjelp fra sin kjente mann til å videreutvikle karrieren i Hollywood.

- Men jeg slåss ikke for roller lenger. Jeg er ikke så tøff, og synes auditioner er rein tortur.

- Lett å miste fokus

Barna og familien er førsteprioritet for Michelle Pfeiffer i dag, men hun hadde på ingen måte problemer med å identifisere seg med det oppkavede livet til Rita Harrison.

- Jeg er nok selv også litt som Rita. Det er så lett å miste fokus mellom alle pliktene i hverdagen, innrømmer Pfeiffer. - Men jeg er ikke så bitter som henne.

Pfeiffer tror filmen kan være en liten «vekker» for en del foreldre.

Selv tror hun at hun ikke har mer dårlig samvittighet for sine barn enn foreldre flest, og tar med seg Claudia Rose og John Henry så ofte hun kan på filminnspillingene.

- Vi forsøker å gi dem en så normal oppvekst som mulig.

  • Mens kritikerne har et splittet syn både på filmen og på Sean Penns tolkning, har filmens musikk blitt rost opp i skyene. En rekke artister tolker nemlig klassikerne til The Beatles.
KINOAKTUELL: - Jeg er godt vant til alle dilemmaene som du har som karrierekvinne og mor, og hadde derfor absolutt ingen problemer med å gå inn i denne rollen, forteller Michelle Pfeiffer. Hun spiller advokaten Rita Harrison, som har et tragisk familieliv.