- Barna bør ikke bare lese om likestilling, fluff og kaniner

Kritikerstorm etter forsøk på å renske ut «rasistiske» Tintin-bøker.

OMSTRIDT: «Tintin i Kongo» var oppe i en belgisk domstol i fjor, men ble renvasket da retten antok at skaperen Hergé skrev med sin samtids fremstillingsmåter, snarere enn med rasistiske motiver. Foto: AP Photo / Yves Logghe / NTB SCANPIX
OMSTRIDT: «Tintin i Kongo» var oppe i en belgisk domstol i fjor, men ble renvasket da retten antok at skaperen Hergé skrev med sin samtids fremstillingsmåter, snarere enn med rasistiske motiver. Foto: AP Photo / Yves Logghe / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet:)Tidligere i dag meldte svenske Dagens Nyheter at Stockholms Kulturhuset hadde rensket ut utvalgte Tintin-titler fra bibliotekhyllene.

- Barn leser ikke de fine nyansene, de går rett inn i fortellingen. Det fordomsfulle bildet av afrikanere Tintin maler blir stigmatiserende. Tintin speiler en karikatur med et kolonialt perspektiv. Små barn tar det inn ukritisk, sa Behrang Miri fra biblioteket da.

Snur i saken Nå snur imidlertid Kulturhuset, ledet an av sjefen Eric Sjöström, i saken.
- Beslutningen ble tatt litt for fort, sier han til Dagens Nyheter.

Behrang Miri har også moderert seg i en pressemelding.
- Jeg ville løfte et debattinnlegg rundt diskrimineringsspørsmål, men innser nå at det er feil å plukke bort litteratur.

Han får støtte fra sin sjef i at det er hans jobb å «utvikle det kunstneriske innholdet på biblioteket og løfte frem diskrimineringsspørsmål».

Undervurderer barn Katti Hoflin, som startet ungdomsbiblioteket på Kulturhuset, men jobber for Dunklers kulturhus i Helsingborg nå, er glad for at Tintin får bli.
- Min innfallsvinkel er at bibliotek står for det frie ordet, der skal det finnes alle mulige slags tekster som man kan debattere og prate om, sier hun til Dagens Nyheter.

- Ofte undervurderer man barn og tror at de ikke kan tenke og være kritiske selv.

Omvendt psykologi Hun tror at ting man prøver å gjemme bort, bare blir mer spennende.

- Jeg synes også at hvis man prøver å pakke hele verden inn i likestilling, fluff og kaniner og gjør alt tilrettelagt så kommer aldri barna til å kunne håndtere at det er ganske komplekst og problematisk å være menneske.

Hard kritikk Kritikken har stormet fra flere hold mot Miri på Kulturhuset.

I en nettkronikk på Sydsvenskan.no med tittelen «För dumt för att vara sant» skriver Andreas Ekström at engsteligheten man tar i disse spørsmålene med er i ferd med å akselerere til det rene vanvidd, og at bruk av ordet «neger» i en barnebok, om enn støtende, ikke er grunn god nok til å stryke en bok fra litteraturhistorien.

- Å ta bort eller pirke i et skjønnlitterært verk, fordi menneskeheten har gjort fremskritt siden boken ble skrevet, er i det hele tatt akkurat hva Sannhetsdepartementet i George Orwells «1984» drev på med, skriver Ekström.