- Barna bør ikke bare lese om likestilling, fluff og kaniner

Kritikerstorm etter forsøk på å renske ut «rasistiske» Tintin-bøker.

OMSTRIDT: «Tintin i Kongo» var oppe i en belgisk domstol i fjor, men ble renvasket da retten antok at skaperen Hergé skrev med sin samtids fremstillingsmåter, snarere enn med rasistiske motiver. Foto: AP Photo / Yves Logghe / NTB SCANPIX
OMSTRIDT: «Tintin i Kongo» var oppe i en belgisk domstol i fjor, men ble renvasket da retten antok at skaperen Hergé skrev med sin samtids fremstillingsmåter, snarere enn med rasistiske motiver. Foto: AP Photo / Yves Logghe / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:)Tidligere i dag meldte svenske Dagens Nyheter at Stockholms Kulturhuset hadde rensket ut utvalgte Tintin-titler fra bibliotekhyllene. - Barn leser ikke de fine nyansene, de går rett inn i fortellingen. Det fordomsfulle bildet av afrikanere Tintin maler blir stigmatiserende. Tintin speiler en karikatur med et kolonialt perspektiv. Små barn tar det inn ukritisk, sa Behrang Miri fra biblioteket da.

Snur i saken Nå snur imidlertid Kulturhuset, ledet an av sjefen Eric Sjöström, i saken. - Beslutningen ble tatt litt for fort, sier han til Dagens Nyheter.

Behrang Miri har også moderert seg i en pressemelding. - Jeg ville løfte et debattinnlegg rundt diskrimineringsspørsmål, men innser nå at det er feil å plukke bort litteratur.

Han får støtte fra sin sjef i at det er hans jobb å «utvikle det kunstneriske innholdet på biblioteket og løfte frem diskrimineringsspørsmål».

Undervurderer barn Katti Hoflin, som startet ungdomsbiblioteket på Kulturhuset, men jobber for Dunklers kulturhus i Helsingborg nå, er glad for at Tintin får bli. - Min innfallsvinkel er at bibliotek står for det frie ordet, der skal det finnes alle mulige slags tekster som man kan debattere og prate om, sier hun til Dagens Nyheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer