OPERERT: Wenche Myhre (63) ble nylig operert for brystkreft. Nå får hun støtte fra både nær familie og gode kolleger.
Foto: Lars Eivind Bones
OPERERT: Wenche Myhre (63) ble nylig operert for brystkreft. Nå får hun støtte fra både nær familie og gode kolleger. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Barna er en fantastisk støtte

Familien slår ring rundt Wenche Myhre etter kreftoperasjonen.

||| (Dagbladet): - Wenche er positiv og optimistisk, og det er jeg også. Hun føler seg godt ivaretatt, og så har hun jo barna rundt seg som er en fantastisk støtte for henne, sier Myhres bror, Reidar Myhre (65), til Dagbladet.

VG skrev i går at Wenche Myhre for to uker siden ble innlagt på Radiumhospitalet og operert for en mindre kreftsvulst i brystet.

- Gikk fort Myhre forteller at søsterens kreftoperasjon kom som en overraskelse på familien.

- Det gikk så fort fra det ble oppdaget til hun ble behandlet. Hun var allerede operert da jeg fikk beskjeden. Jeg ble litt forfjamset med en gang hun fortalte det, men etter å ha pratet om det følte jeg meg mer beroliget og optimistisk, sier Myhre.

- Flinke leger Han har truffet søsteren flere ganger etter operasjonen og forteller at Wenche Myhre er ved godt mot.

- Det ble heldigvis oppdaget såpass tidlig. Legene er så flinke at jeg er overbevist om at hun kommer til å bli helt frisk. En slik diagnose er noe man må lære å seg å leve med, sier Myhre.

Han har selv en lang karriere som musiker bak seg, og var med i bandet da Wenche Myhre opptrådte offentlig for første gang i 1954. Nå er han opptatt av at søsteren skal få ro og hvile.

- Veldig slapp Ifølge Kreftforeningen blir om lag 2800 norske kvinner rammet av brystkreft hvert år.

Wenche Myhre må nå gjennomgå det som er vanlig for etterbehandling av brystkreft.

- Man blir jo veldig slapp og trøtt av behandlingen, så vi må ta ekstra hensyn til henne i tiden som kommer. Hun er nok lei seg for at hun måtte avlyse konsertene, men kjenner jeg Wenche rett så kommer hun tilbake på scenen full av energi, sier Myhre.

- Går nok bra Norges fremste diva, skuespiller Wenche Foss (92), ble selv operert for brystkreft i 1971. Hun visste ikke at Wenche Myhre hadde blitt syk før Dagbladet snakket med henne i går ettermiddag.

STØTTER: Reidar Myhre forteller at hans søster Wenche Myhre er optimistisk etter operasjonen. Her er de sammen i bisettelsen til Grethe Kausland.
Foto: Sara johannessen / SCANPIX
STØTTER: Reidar Myhre forteller at hans søster Wenche Myhre er optimistisk etter operasjonen. Her er de sammen i bisettelsen til Grethe Kausland. Foto: Sara johannessen / SCANPIX Vis mer

- Dette går nok bra, vi må satse på det. Legene er jo blitt så flinke i dag. Hvor gammel er Wenche blitt? Hun blir jo bare vakrere og vakrere. Hun er oppkalt etter meg vet du. Det har vi hatt så mye kos med, sier skuespilleren.

Ikke nytt bryst Foss har selv vært svært åpen om sykdommen hele veien.

- Da jeg ble operert, måtte man ikke bruke ordet «kreft», det var jo så grusomt. Jeg måtte ta det ene brystet, og da jeg fortalte om det, ble folk så sjokkerte, sier Foss.

Hun valgte likevel å snakke om det og er overbevist om at det hjelper. Foss deler gladelig sine erfaringer.

- Jeg ville ikke ha noe nytt bryst. Jeg har en brystholder med innlegg, men jeg tror at jeg må kjøpe en ny snart, den begynner å bli så slapp, sier Foss og kommer med enda et råd:

- Lytt til legene - Jeg har jo en mengde humor, ellers ville jeg aldri ha blitt så gammel. I tillegg tror jeg at det er viktig å bare lytte til legene. Wenche har jo stått på i det uendelige. Jeg er sikker på at hun klarer det. Nå må vi bare krysse fingrene for henne.

Også Kreftforeningen er glade for at kjente mennesker som Wenche Myhre står fram, og dermed er med på å gi kreft et ansikt.

- Det at du er kjent, gjør at du er veldig synlig, og dermed når ut til veldig mange mennesker. Dette gjør at folk kan erkjenne hvor vanlig kreft er, og at det rammer både ung og gammel, forteller Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel (52), til Dagbladet.

- Viktig budskap Ryel sier at selv om kreft er en såpass vanlig sykdom, så er det fortsatt mange myter og tabuer knyttet til sykdommen.

- Det at Wenche Myhre sier at hun har fått god behandling og god oppfølging og føler seg trygg, det budskapet er viktig, sier Ryel, som selv ble behandlet for brystkreft i 2005.

Dagbladet var tirsdag i kontakt med Wenche Myhres advokat. Han ønsket ikke å gi ytterligere kommentarer i saken. Heller ikke Myhres assistent ønsket å komme med en uttalelse.

Støtter Myhre Det ønsker derimot flere av Myhres kollegaer og andre som har vært aktive i kampen mot brystkreft. Alle støtter nå Myhre i tiden etter operasjonen:

Barbro «Lill-Babs» Svensson (72), artist:

— Jeg skal ringe henne så fort jeg kan. Wenche er en fantastisk venn, og nå vil jeg gi henne en stor klem. Det er viktig å snakke om brystkreft. I denne bransjen må man være sterk, og det er Wenche. Hun kommer til å klare dette, sier «Lill-Babs» til Expressen.

Guri Schanke (48), skuespiller/artist. Frontet Rosa Sløyfe-aksjonen i 2009:

—Kreft er jo en sykdom som på en eller annen måte berører alle, så jeg synes det er en veldig viktig sak å støtte. Det er flott å være åpen om det. Det hjelper i alle tunge stunder i livet å føle at man ikke er alene, sier til Dagbladet.
Ann-Kristin «Grynet» Molvig (67), artist:

—Det er tungt å høre at hun er blitt operert for brystkreft. Men Wenche er veldig sterk, og jeg er overbevist om at hun kommer til å klare dette, sier «Grynet» til Expressen.

Anbjørg Sætre Håtun (37), helsejournalist og forfatter:

—Da jeg fikk påvist kreft, brukte jeg mye tankearbeid på å tenke at hvis jeg bare ikke hadde fått brystkreft, tenk hvor mye enklere livet mitt hadde vært da. Men det å bli værende i fortvilelse over forhold som man likevel ikke kan forandre, skaper bare stress. Mitt viktigste råd er derfor at man går inn for å akseptere tilværelsen slik den er, sier hun.

STØTTER MYHRE: Barbro «Lill-Babs»Svensson.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STØTTER MYHRE: Barbro «Lill-Babs»Svensson. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
STØTTER MYHRE: Guri Schanke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTER MYHRE: Guri Schanke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
STØTTER MYHRE: Anbjørg Sætre Håtun.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER MYHRE: Anbjørg Sætre Håtun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer