TETT PÅ SNÅSAMANNEN: Joralf Gjerstad snakker åpent om sitt merkverdige liv i et NRK-intervju som blir sendt i kveld. Om frykten for mobbing som barn og at han tror hans evner lever videre i familien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TETT PÅ SNÅSAMANNEN: Joralf Gjerstad snakker åpent om sitt merkverdige liv i et NRK-intervju som blir sendt i kveld. Om frykten for mobbing som barn og at han tror hans evner lever videre i familien. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Barna kan ha arvet «den gode kraften»

Snåsamannen avviser ikke at barna kan videreføre evnene hans.

||| (Dagbladet): I kveldens «Viggo på lørdag» snakker Gjerstad om hvordan det har vært å leve med «den gode kraften».

84-åringen har den siste tiden fått mye oppmerksomhet for sin siste bok, men til programleder Viggo Johansen forteller Gjerstad at livet som Snåsamannen ikke alltid har vært lett. Spesielt har han slitt med følelsen av at evnene hans kan ha vært en belastning for familien.

-Jeg tror det selv, men de sier de ikke har lidd under det, sier Snåsamannen i NRK-intervjuet.

Stolt av faren Sammen med kona Signe har Joralf Gjerstad tre barn, dattera Jorunn og sønnene Svein og John Sverre. Familien har i en årrekke åpnet dørene for folk som har trengt hjelp, og Gjerstad har flere ganger uttalt at han derfor føler at han har sviktet sine nærmeste.

-Pappa har ofte sagt at arbeidet hans gikk ut over familien. Det synes ikke jeg. Jeg er stolt over at han hjelper folk, uttalte sønnen Svein Magnus i et intervju med Dagbladet Magasinet.

-Evnene går i arv Også dattera Jorunn Gjerstad forteller at hun er stolt av faren.

-Pappa er ingen alvorlig mørkemann. Han er et vanlig menneske, men et naturlig midtpunkt. Han er flink til å fortelle, er proppfull av humor, og har hukommelse som en gammel elefant, sier hun i et intervju med Hjemmet.

I kveldens NRK-program forteller Gjerstad at evnen til å helbrede går i arv, og sier at han ikke kan utelukke at hans barn eller etterkommere kan videreføre «den gode kraften».

-De sier at det er arvelig, sier han og fortsetter: -Det var en slektsforsker i Namdalen som sa at på 1700-tallet ble ei i slekta mi brent som heks. Heldigvis ble ikke jeg brent.

Kan ikke helbrede seg selv På spørsmål om noe av dem har arvet hans evner, svarer Snåsamannen:
 -Det vet jeg ikke. Det vil tida vise. Jeg kan verken si fra eller til. På den måten avviser han heller ikke at evnene vil kunne leve videre etter hans død. Allerede som barn ble oppmerksom på evnene sine. Som åtteåring fjernet han tannpinen til sønnen til presten Arnold Strømme.

I dag er 84-åringen dårlig til beins, men på spørsmål om han kan helbrede seg selv, sier han: -Nei, det er helt umulig.

-Kunne du gått til noen som kunne helbrede?

-Nei, det passer ikke meg. Jeg vet ikke hvem jeg skulle gått til.

Fryktet mobbing Joralf Gjerstad kom fra enkle, fattige kår. Han beskriver seg som en annerledes gutt som så og tenkte mye.

NRK1 I KVELD: I 25 minutter snakker Viggo Johansen i «Viggo på lørdag» med Joralf Gjerstad. Foto: Anders Grønneberg
NRK1 I KVELD: I 25 minutter snakker Viggo Johansen i «Viggo på lørdag» med Joralf Gjerstad. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

-I barndommen ble jeg skubba til side. Han skjønte at han var et spesielt barn og var engstelig for å vise sine evner til andre.

-Du var litt redd for å bli mobbet? Spør programlederen.

-Ja, veldig redd. Moren til lille Joralf skjønte tidlig at gutten var et spesielt barn.

-Hun var alltid til veldig stor støtte. Hun ga næring til den krafta jeg har, sier Snåsamannen i «Viggo på lørdag».

Da han begynte å helbrede folk, ble moren glad.

-Du gjør en god gjerning, sa hun — og de ordene har alltid vært med meg.