LEDER

Barna lykkes som norske

Innvandreres norskfødte barn integreres best.

SSB-DIREKTØR: Christine B. Meyer.
SSB-DIREKTØR: Christine B. Meyer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mens vi venter på den varslede Stortingsmeldingen om integrering, er det interessant å merke seg at norskfødte barn av innvandrere er omtrent like hyppig i arbeid og utdanning som etniske nordmenn. Det tar med andre ord én generasjon før integreringen kan sies å være vellykket. Dette kommer fram i en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), «Unge med innvandrerbakgrunn i arbeid og utdannelse 2014». På bakgrunn av denne rapporten kan man konkludere at integreringen tar tid, men også at det blir lettere å integrere flyktninger jo yngre de er når de kommer og jo raskere de kommer i aktivitet.

Rapporten fra SSB har undersøkt ungdom i alderen 16 til 34 år. Tre grupper er sammenliknet. Innvandrere eller flyktninger fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa utenom EU utgjør én gruppe. Norskfødte barn av foreldre med samme innvandringsbakgrunn er en annen gruppe. Disse to kategoriene sammenliknes med personer uten innvandringsbakgrunn, altså den norske majoritetsbefolkningen. Tallene viser at norskfødte med innvandrerforeldre ligger svært nær majoritetsbefolkningen når det gjelder deltakelse i arbeid og utdanning. Forskjellen er under fem prosent i majoritetsbefolkningens favør. For førstegenerasjons innvandrere er differansen nesten fem ganger så stor. Forklaringen på at innvandrernes norskfødte barn klarer seg så mye bedre, er at de har all sin skolegang i Norge og har gjennomgått mye viktig sosialisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer