Barna styrer Benedicte

Når Benedicte Adrian er nervøs, styrer barna bekymringene hennes over på noe annet. Denne gangen endte det nesten i Gålåvatnet.

GÅLÅ (Dagbladet): -  Den passer perfekt! Benedicte Adrian smiler lettet og strekker på kjolestoffet. Det er premieredagen for den årlige oppsetningen av «Peer Gynt» på Gålå i Gudbrandsdalen, der Adrian spiller Solveig, og kostymeansvarlig Gry Wahlquist har gjort den siste innstramningen på kjolen. Med blikket følger Adrian sømmen som løper i brysthøyde. I knehøyde kjemper sønnen Victor utrettelig om mammas oppmerksomhet.

Redd for å bli nervøs

-  På premieredagen blir han ekstra oppmerksomhetssyk. Jeg blir fraværende fordi jeg er stressa og tenker på forestillingen, men han tror at det er fordi jeg ikke er glad i ham lenger.

Hun har hatt mye å tenke på fram mot premieren. Det er altså denne kjolen som må sys om fordi sømmen rundt livet fikk henne til å «se ut som vaktmester'n». Så var det håret som etter en ulykke med hårblekemiddel ga et inntrykk av at hun hadde «fått et egg i panna». I tillegg har hun gress- og pollenallergi, ikke en drømmediagnose før en friluftsforestilling som utspiller seg foran en høysåte.

Og så skal hun stå stille på scenen i 25 minutter i et teater som har flere knott enn det har publikummere.

Det er ikke det at Adrian er nervøs, men hun er redd for å bli det, og da hjelper det på humøret at familien kommer. Dagen i forveien kom ektemannen Gautier og de to barna Victor (4) og Alexia (2 1/2).

Mer Peer enn Solveig

Hvis man klarer å se bort ifra at hun har lyst hår og isblå øyne, så er det ikke så mye ved Benedicte Adrian som minner om karakteren Solveig. Der sistnevnte satt pal i Norge en mannsalder og ventet på at en livsfjern drømmer skulle komme tilbake, dro Adrian til Frankrike og startet et nytt liv. Hun ble lei av kjendistilværelsen i Norge og ville ha kontroll over sitt eget liv. I sommer er det barna og Gautier som må følge etter henne.

-  Det er sant at vi ikke er så like. Kanskje det var Peer jeg egentlig skulle ha spilt? Men jeg er ikke enig i at Solveig er så handlingslammet som mange skal ha det til, sier Adrian.

En nestenulykke

Etter hvert kommer Gautier tilbake fra en gåtur med datteren Alexia. Sammen med storebror får hun fritt spillerom i forsetet på en hvit Cadillac som står parkert bak scenen.

-  Det er viktig for meg at barna mine får være med inn i mitt liv også. At ikke det bare er slik at jeg er med i deres. Jeg blir ikke lykkelig utelukkende av å være en god mor, sier Adrian.

Med ett rykker hun til. Datteren Alexia har funnet fram til håndbrekket og er i to lange sekunder i ferd med å styre den rosa amerikaneren ut i det iskalde Gålåvatnet. Ektemannen Gautier reagerer med en pilots besluttsomhet. Han hindrer ulykken ved å kaste seg med hodet først ned i førersetet. Adrian himler med øynene. På vei tilbake til parkeringsplassen blir hun stille. Så sier hun:

-  Jeg føler meg så schizofren, at jeg har levd to liv, ett i Norge og ett i Frankrike, og at de to har så utrolig lite med hverandre gjøre. Jeg tenkte på det i går, at hvis noe skulle skje med familien min. Hvis flyet hadde styrtet på veien hit. Da måtte jeg bare ha blitt i Norge og latt som om det andre livet bare hadde vært en drøm.

Rollen som Solveig spiller hun fram til søndag 8. august.

I ETT KJØR: Benedicte Adrian har familien sin med seg til Gålå når hun skal spille Solveig i Henrik Ibsens «Peer Gynt». Her leker sønnen Victor i en av stykkets rekvisitter. I løpet av intervjuet holdt leken på å bli alvor.