Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Barna våre må få lov til å oppleve skumle ting!

31. oktober-barna.

HALLOWEEN: For de minste er 31. oktober en skummel opplevelse satt i trygge rammer. Det er en del av vår norske kultur. Foto: NTB Scanpix
HALLOWEEN: For de minste er 31. oktober en skummel opplevelse satt i trygge rammer. Det er en del av vår norske kultur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes de som mener barna bør skånes for skumle opplevelser og skrekkeffekter på halloween. Jeg er ikke en av dem. Om ikke barna kan kjenne litt frykten denne ene gangen i året, når skal man ellers oppleve noe annet enn dulling, kos og hygge? Jo, vi har jo alltids jula, da pappa pleier å drikke litt for mye, og de årlige turene til Mallorca, da både mamma og pappa pleier å drikke litt for mye. Men det må være lov til å skremme barna litt på halloween også.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

For de minste er 31. oktober en skummel opplevelse satt i trygge rammer. Det er en del av vår norske kultur som vi skal tørre å være stolte av. Det er tross alt en nesten sju år lang tradisjon her til lands. Men tradisjoner går ofte inn i vante spor, og kan ha godt av en fornyelse. Her er et forslag til hvordan man kan gi barn en litt annerledes Halloween-opplevelse:

Lås barna ute. Alle tre. Ikke gi noen forklaringer. Ikke send med ytterklær. Bare lås dem ute. La dem banke på i en time eller to, før de forfjamset stopper en forbipasserende for å spørre om hjelp. Når den forbipasserende banker på og spør deg om du kan lukke opp, forklarer du at du ikke kan vite at barna er dine. At du forlanger identifikasjon.

Om verken de såkalte barna dine eller den forbipasserende samaritanen er i stand til å framskaffe identitetspapirer på at dette faktisk er dine barn, kan du be dem vente i et telt du har satt opp i hagen. Hvis de klager over fasilitetene kan du svare: «Jeg vil tro at hvis du har flyktet fra krig og konflikt, må det da være fantastisk å få tak over hodet?» Deretter kan du forsikre dem om at de vil få svar på søknaden om å slippe inn innen tre uker.

Det er ikke utenkelig at dette vil ta motet fra barna dine, og at de vil forsøke å gå videre til noen venner i klassen som bor på samme byggefelt. Da er det viktig at du har alliert deg med de andre foreldrene, slik at dere alle låser barna ute samtidig. Dessuten kan det være lurt å inngå en avtale der alle får samme svar uansett hvilket hus de går til, og at hvert barn får beskjed om å henvende seg til den første døra de banket på.

Litt utpå kvelden 31. oktober vil nok den håpløse situasjonen ha gått opp for de fleste barna i nabolaget. Sannsynligvis vil de samle seg på ett sted, og forsøke å stå så tett som mulig for å holde varmen. Er barna virkelig snartenkte, vil de også lage et rotasjonssystem der alle får lov til å stå i midten i ti minutter hver.

Når klokka nærmer seg 22:30, er det på tide å avslutte Halloween-feiringen. Alle foreldrene åpner dørene på likt og pakker inn sine barn i varme pledd.

For de minste, magreste og mest tynnkledde er kanskje ikke et ullpledd nok, og dere avslutter kvelden med et varmt bad eller en rask tur på legevakta for å sjekke at alt er i orden.

Selv om vi er glade i barna våre, kan vi kan ikke skåne dem for alt som er skummelt. Det er nettopp derfor vi har halloween. La årets halloween bli en de seint vil glemme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!